”Nyttigt för alla att höra vad som försiggår”

Uppdaterad
Publicerad

Kalis Loyd vittnade om strukturell rasism i landslaget.

Hon backas av landslagskollegan.

– Hoppas det här bara är början på någonting vi kan förändra, säger Ellen Nyström till SVT Sport.

I reportageserien Blågula hjältar berättade stjärnan Kalis Loyd att hon upplevt rasism i basketlandslaget.

– Det finns strukturell rasism där man kan välja bort spelare. Man kan säga att det är på grund av spelförståelse, det spelar ingen roll vad. Spelaren är dominant men du blir inte vald på grund av din hudfärg, säger Kalis Loyd i programmet.

Nu har hon och resten av svenska truppen samlats i Södertälje för en månads lång uppladdning inför EM i Spanien och Frankrike. Landslagskamraten Ellen Nyström, som nyligen vann SM-guld med Luleå anser att det är viktigt att Loyd ger sin bild av situationen.

– Jag står bakom henne till 100 procent. Och det är såklart tråkigt, men nyttigt föra alla att få höra vad som försiggår. Det är verkligen stort av henne att berätta, säger Ellen Nyström till SVT Sport.

Vad tror du hennes uttalande gör med truppen?

– Jag hoppas det öppnar för diskussioner och att folk pratar mer om rasism. Jag hoppas det här bara är början på någonting vi kan förändra. Att vi startar tryggare och bättre miljöer för alla.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.