Sveriges största stjärna Amanda Zahui. Foto: Bildbyrån

EM-kvalet i basket direkt i SVT

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges basketdamer inleder kvalet till EM 2019 i helgen. På onsdag möter Sverige Makedonien i Södertälje. Du ser den matchen och Sveriges resterande fyra EM-kvalmatcher direkt i SVT.

Ett stjärnspäckat Sverige spelar två viktiga EM-kvalmatcher på fem dagar.

På lördag väntar bortamatch mot Kroatien i Zagreb och på onsdag möter Sverige Makedonien hemma i Täljehallen i Södertälje.

Den matchen ser du direkt i SVT. Dessutom ser du även Sveriges resterande fyra EM-kvalmatcher i SVT. EM-kvalet pågår ett år och avslutas för Sveriges del den 21 november nästa år.

Sverige med Zahui i spetsen

Sverige ställer ett mycket starkt lag på planen i kvalet, med WNBA-stärnan Amanda Zahui, tvillingsystrarna Elin och Frida Eldebrink, förra WNBA-spelaren Farhiya Abdi och Italien-proffset Binta Drammeh i spetsen.

Alla Sveriges spelare, utom Lule-stjärnorna Anna Barthold och Allis Nyström, och Alviks supertalang Klara Lundquist, spelar just nu i klubbar ute i Europa.

Makedonien är det kanske på förhand svagaste laget i Sveriges grupp, men inget lag på den här nivån blir lätt för Sverige att besegra. I Makedonien spelar Sverige-bekantingen Jelena Antic, som i år tog SM-guld med Luleå och utsågs både till Årets forward och Årets artist.

Kroatien missade precis som Sverige att ta sig till EM i Tjeckien i somras, men blir en tuff uppgift för Sverige.

– Kroatien är ett starkt lag med bra spelare. De är lite ojämna men har deltagit i många stora mästerskap de senaste åren inklusive OS i London, säger Sveriges nya förbundskapten Francois Gomez.

Italien, som gick till kvartsfinal i sommarens EM, är det på förhand starkaste laget i Sveriges grupp.

Så ser du EM-kvalet i SVT/Sveriges EM-kvalmatcher

18.30-20.00 SVT2, SVT Play

20.00-20.30 SVT24, SVT Play

Kommentator: Björn Becksmo

Programledare: Marie Lehmann

11 november

Kroatien-Sverige

15 november

Sverige-Makedonien

10 februari

Sverige-Italien

14 februari

Sverige-Kroatien

17 november

Makedonien-Sverige

21 november

Italien-Sverige

32 lag kvalar om 14 platser. Lagen är indelade i åtta grupper och Sverige spelar i grupp H med Makedonien, Kroatien och Italien. Gruppsegrarna och de sex bästa tvåorna går vidare till EM i Serbien och Lettland. Spanien är regerande mästare.

Sveriges trupp

Ellen Nyström, Guard

Allis Nyström, Forward

Ellen Åström, Guard

Amanda Zahui, Center

Farhiya Abdi, Forward

Anna Barthold, Center

Frida Eldebrink, Guard

Binta Drammeh, Forward

Josefin Vesterberg, Forward

Kalis Loyd, Forward

Danielle Hamilton Carter, Center

Klara Lundquist, Guard

Elin Eldebrink, Guard

Nathalie Fontaine, Guard

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.