Foto: Bildbyrån

Elisabeth Egnell: ”Serbien spelar på gränsen till fult”

Uppdaterad
Publicerad

Sverige är rankat 41 i världen – Serbien åtta.

SVT Sports expert Elisabeth Egnell har listat tre nycklar inför kvällens kvartsfinal i basket-EM, som sänds i SVT24 med start 20.15.

– Sverige måste motstå det fysiska spelet utan att provoceras. Serbien spelar tufft, på gränsen till fult, säger Elisabeth Egnell.

Efter ett ryck i den andra perioden blev det till slut en ganska enkel seger för Sverige mot Lettland i åttondelsfinalen. Men i kväll väntar ännu tuffare motstånd när svenskorna möter världsåttan Serbien i kvartsfinal.

SVT Sports expert Elisabeth Egnell har listat tre nycklar som blir viktiga för svenskorna i kväll:

– Inte för många bortkastade bollar. Sverige har snittat näst mest turnovers under turneringen, och måste bli bättre på att ta hand om bollen. Bortkastade bollar som resulterar i snabba kontringar kommer få igång den serbiska publiken och ge massor av energi till motståndarna.

– Överdriven koncentration och vara beredda på precis vad som helst. Serbien spelar en okonventionell basket med dubbling från alla håll och kanter i försvaret och spektakulära kombinationer i anfall.

– Att motstå det fysiska spelet utan att provoceras eller tappa koncentrationen. Serbien spelar tufft, på gränsen till fult och kommer bara spela bättre om svenskorna visar för mycket känslor och ger tillbaka. Det handlar om att ställa hårt mot hårt, utan att ge sken av att man egentligen bryr sig.

Zahui och Eldebrink nyckelpjäser

I Serbien finns rutinerade Sonja Petrovic men det är en annan spelare som Egnell vill varna för.

– Ana Dabovic. MVP 2015, och lagets mest pådrivande spelare. Hon är en poängmaskin med många fula knep i repertoaren och hon kommer vilja ta stor plats framför de serbiska fansen.

Egnell tror att Amanda Zahui och Frida Eldebrink kommer att få viktiga roller i det svenska laget.

– Amanda Zahui behöver vara närvarande i allt som händer, och måste tillsammans med Louice Halvarsson ta kontroll över trepoängsområdet. Amanda kommer behöva göra mycket poäng, men måste också få stopp på sin spelare i försvaret, säger Egnell och fortsätter:

– Frida Eldebrink, eller någon av de andra svenska skyttarna måste ställa in siktet ordentligt för att Sverige ska hänga med i matchen. Anfallsspelet är fortfarande Sveriges akilleshäl, och i en upp-tempo-match som det kommer bli mot Serbien måste helt enkelt skyttet utifrån funka.

SVT sänder matchen från klockan 20.15.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.