Foto: SVT

Jonas Jerebko: ”Familjen är viktigast för mig”

Uppdaterad
Publicerad

Efter tio år i världens bästa basketliga NBA och två år i den ryska ligan är Jonas Jerebko hemma i Gottskär, Onsala.

– Just nu är alla dörrar till nya klubbar stängda eftersom vi ska få ett tillskott i familjen, vår första son kommer i april . Det är mitt fokus och jag ser verkligen fram emot det, säger Jonas Jerebko.

SVT Sport träffar en avslappnad och harmonisk Jonas Jerebko hemma i huset i Gottskär. Det har varit turbulent en tid efter brytningen med den ryska klubben Khimki som han lämnade strax efter nyår.

– Jag fick lov av vår general manager att ta ledigt över nyår. Han sade ”åk hem över nyår och kom tillbaka den fjärde januari”. Då gjorde jag så och var redo att flyga till Litauen för en match mot Zalgiris som vi hade den femte. Jag packade min väskor och skulle åka den fjärde på morgonen då min agent ringde och sade ”coach vill inte ha tillbaka dig”.

Annat fokus

Han tar situationen ganska lugnt och berättar att Khimki är skyldig honom mångmiljonbelopp men att det får advokaterna och agenterna ta hand om. Det finns andra saker som behöver betydligt mer uppmärksamhet just nu. Jonas och hans fru Johanna har döttrarna Izabel och Celine, nu i april blir det tillökning då parets första son väntas.

– Det kommer att bli fullt upp nu när vi får vårt tredje barn i april så det är med familjen mitt fokus ligger nu.

Familjen kommer först

Just nu har han inget kontrakt och har nobbat ett flertal erbjudanden från toppklubbar i Europa. Fokus basketmässigt är på landslaget, vad som händer efter det och nästa säsong handlar mycket om vad resten av familjen vill.

– Om det blir USA eller en klubb i Euroleague vet jag inte men jag får ta det med familjen också. Vill ni flytta till Italien? Vill ni flytta till Spanien? Vad vill ni göra? Det är inte bara mitt beslut.

Tillbaka i landslaget

Senaste gången han spelade i landslaget var i EM-slutspelet 2013 i Slovenien. Efter det har han varit med i några bruttotrupper genom åren men det har aldrig blivit något mer.

– Tajmingen är perfekt nu eftersom jag har ingen klubb som kan stoppa mig. Och självklart är jag väldigt motiverad att spela för Sverige igen. Vi har ett bra lag, vi har slagit Turkiet förut så jag tror att vi har en riktigt bra chans att ta oss till EM-slutspelet.

Ingen frälsare

Jonas Jerebko är en av Sveriges absolut bästa spelare. Tittar man på hans meriter så är det inget snack. Men att han ska gå in och dominera och vara en superstjärna är långt ifrån hur han ser på sin roll i landslaget.

– Jag är ingen spelare som kommer in och kräver 30 skott och begär bollen hela tiden. Jag är en lagspelare och ska försöka hjälpa de unga spelarna och coachen och vara en ledare på planen.

Hela reportaget med Jerebko:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.