Golden State vinnare av NBA för andra gången på tre år. Foto: Bildbyrån

Golden State tog hem NBA-titeln

Uppdaterad
Publicerad

Den femte finalmatchen blev den sista i kampen om NBA-titeln. Golden State segrade efter en jämn match som slutade 129–120.

Därmed tar Golden State hem NBA-titeln för andra gången på tre år.

– Jag är så glad över det här säger Kevin Durant, finalseriens MVP.

Cleveland och Golden State (från Oakland, Kalifornien) möttes i NBA-final för tredje året i rad. Förra året vann Cleveland efter att ha legat under med 1–3 i matcher.

Inför nattens match var förutsättningarna liknande, Cleveland låg under med 1–3 i matcher i finalrundan som avgörs i bäst av sju, och laget hade inte för avsikt att låta Golden State vinna enkelt.

Cleveland har tidigare sagt att de är ett bättre lag under press, men pressen räckte inte till vinst den här gången. Golden State kunde nå NBA-titeln med 4–1 i matcher i finalserien.

Durant utsedd till MVP

Golden States Kevin Durant storspelade när han tog hem sin första NBA-titel och gjorde 39 poäng. Stjärnforwarden, som gick till Warriors inför den här säsongen visade att han gjort rätt klubbval. Även Stephen Curry gjorde en bra match ock sköt i 34 poäng.

– Jag är så glad över det här. Jag längtar efter att får fira med mina lagkompisar i omklädningsrummet, sa Durant till ABC under priscermonin.

Cleveland, som tidigt tog ledningen i matchen, förlorade trots att fixstjärnan LeBron James gjorde 41 poäng, flest av alla spelare i matchen. Och Durant vann inte bara titeln, utan även kampen mot LeBron James, och utsågs till finalseriens mest värdefulla spelare.

– Jag visste att det skulle bli en kamp, och jag försökte bara att utmana honom. Han är ostoppbar, men vi kämpade mot varandra, säger Durant.

– Vi är bundna till varandra nu, och vi kommer att göra om det här igen. Men ikväll ska jag fira.

Förlorade en match under slutspelet

Golden State hade satt rekord med 15 segrar i rad i slutspelet innan Cleveland bröt segersviten i finalmatch fyra. Utan den förlusten hade Golden State kunnat gå helt obesegrade genom hela slutspelet.

Fakta: Senaste årens NBA-mästare

2017: Golden State.

2016: Cleveland.

2015: Golden State.

2014: San Antonio.

2013: Miami.

2012: Miami.

2011: Dallas.

2010: Los Angeles Lakers.

2009: Los Angeles.

2008: Boston.

2007: San Antonio.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.