Frida Eldebrink. Foto: Bildbyrån

Frida Eldebrink tvingas till vila

Uppdaterad
Publicerad

Svenska basketdamerna tvingas avstå tre av sina långa toppnamn inför nästa veckas EM-slutspel.

I dag kom nästa bakslag, ett elakt skavsår på foten som tvingar anfallsstjärna Frida Eldebrink till ofrivillig vila.

Sedan tidigare saknas skadedrabbade Amanda Zahui och Regan Magarity samt covid-drabbade Louice Halvarsson, samtliga över 1,90 långa och viktiga pjäser under korgarna.

Sverige har tvingats ställa om till ett mindre lag, med i princip fyra guards och en större spelare, med ett kvickare spel och skytte utifrån.Det innebär också större tryck på etablerade namn som Kalis Loyd och tvillingarna Elin och Frida Eldebrink, den sistnämnda med 136 landskamper och en av tidernas främsta poängmakare i landslagslinnet.

”Det är obekvämt”

Dagens förmiddagsträning fick dock genomföras utan Spanien-proffset, som haltade in i badtofflor med ett elakt skavsår under vänster fot och en tydlig smärta.

– Det är obekvämt, inte helt optimalt att träna på. Det har varit sedan någon vecka tillbaka, säger hon och visar upp en rejäl rodnad i hålfoten.

”Hade det varit EM hade jag kört på”

Nu blir det till att lufta, avlasta och behandla med salva. EM-premiären i Valencia är dock åtta dagar bort, en nyckelmatch mot gruppens kanske svagaste motstånd Slovakien, vilket ändå ger hopp om en bra läkning.

Hon kan inte träna för fullt, men kommer ändå hinna testa några pass framöver.

– Och hade det varit EM just nu så hade jag kört på. Det är lite på halvfart just nu, men jag känner mig inte orolig, säger Frida Eldebrink till SVT Sport.

Från arkivet: Eldebrink åkte hem innan serien pausades: ”Man fick lite panik”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.