Till vänster: Oklahomas Russel Westbrook jagar bollen. Till höger: San Antonios LaMarcus Aldridge som noterades för karriärbästa 56 poäng. Foto: TT Nyhetsbyrån

Över 300 (!) poäng i hysterisk NBA-match

Uppdaterad
Publicerad

Nattens NBA-match mellan San Antonio Spurs och Oklahoma City Thunder hade det mesta.

Eller vad sägs om över 300 poäng totalt, karriärbästa 56 för LaMarcus Aldridge samt 14 raka trepoängare av Spurs?

Här är en hel del statistik att nörda ner sig i.

Först och främst: San Antonio vann matchen med totalt 154–147 efter dubbla förlängningar inför en hemmapublik i extas.

Här kommer lite anmärkningsvärd statistik:

• Totalsiffran på 301 kombinerade poäng mellan två lag är den överlägset största den här säsongen och den första matchen sedan 2006 att nå över 300. Den gången var det Phoenix som slog New Jersey (nuvarande Brooklyn) med 161–157 efter dubbla förlängningar.

• Spurs 154 poäng är storklubbens bästa notering på nästan 30 år, sedan 1990.

• San Antonio är det lag i NBA som snittar minst trepoängsförsök per match. I natt var de dock otroligt effektiva och satte 14 raka trepoängare innan de missade sitt första försök. Totalt lyckades de med 16 av 19 trepoängsförsök (84,2 procent) under matchen. Siffran är den högsta sedan Chicago Bulls noterades för 82,4 procent under en match 2005.

• Stjärnan LaMarcus Aldridge satte inte en enda trea, men hade en hyfsad kväll ändå. Han noterades för totalt 56 poäng, en kross av hans gamla personbästa på 45. Bara två spelare i Spurs historia har gjort fler poäng under en och samma match (David Robinson 71 och George Gervin 63).

• Gästernas storstjärna Russell Westbrook har visserligen snittat en triple-double de senaste två säsongerna, men stod ändå för en magisk match i natt. Han noterades för 24 poäng, 13 returer och 24 assist (!). Det var andra gången i Westbrooks karriär som han noterades för minst 20 poäng, 10 returer och 20 assist. Bara Magic Johnson och Oscar Robertson har noterats för fler, båda har tre stycken.

• Tränarlegendaren Gregg Popovich, som varit i Spurs sedan 1996, noterades för sin 1222:e seger i karriären och gick upp på tredje plats genom tiderna. Rekordet är Don Nelsons 1335 segrar, en notering som Popovich lär passera inom de närmsta åren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.