Foto: Bildbyrån

”Hans största talang sitter ovanför axlarna”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

I idrottsliga sammanhang pratar man ofta om att motivation slår klass. Viljan att lyckas och förmågan att aldrig ge upp. Jonas Jerebko personifierar allt detta och inom drygt två veckor kommer hela världen att veta det.

Björn Becksmo

Reporter

32-årige Jonas Jerebko från Kinna i Västergötland är redan historisk som den första svenske spelaren i NBA. Nu har han chansen att bli odödlig, som den första svensken att vinna en NBA-titel.

Jerebko är långt ifrån den bästa och mest talangfulla basketspelaren i NBA. Men han har en exceptionell spelbegåvning och en fallenhet att underkasta sig sin roll som få andra spelare har.

En drömspelare

Jag mötte Jerebko i Oakland i Kalifornien inför säsongspremiären i oktober och pratade även med Goldens States coach Steve Kerr. Coach Kerr berättade att han haft koll på Jonas under en lång tid, gillade hans sätt att spela och förmåga att vara en rollspelare. Men det som Kerr tryckte extra på var att Jonas Jerebko var en ”coaches dream because he is what we call a jack of all trades”.

Det betyder ungefär en tusenkonstnär eller en mångsysslare, kort sagt en spelare som är evigt användbar och alltid levererar.

Steve Kerr har fem titlar som spelare och ytterligare tre som tränare.

Bästa laget i historien

Golden State Warriors är enligt många experter det bästa klubblaget någonsin. Laget har tagit sig till alla NBA-finaler sedan 2014 och vunnit mästerskapet 2015, 2017 och 2018. Senast ett lag lyckades ta sig till final fem år i rad var under Boston Celtics storhetstid 1961–1966.

Enligt Svenska Akademiens ordlista betyder talang ”en person med begåvning eller fallenhet”. Det står även ”medfödd lätthet att tillägna sig viss färdighet”. Det är klart att vissa personer har lättare att lära sig saker i tidig ålder men talang för mig handlar om prestation. Att leverera som bäst när det gäller som mest. Ta bara senaste hockey-VM som exempel. Tre Kronor med 21 NHL-spelare i kvartsfinal mot ett Finland med ett gäng debutanter. Talang? Motivation? Vilja?

Vet vad som krävs

Jonas Jerebkos talang sitter inte i hans bollbehandling, snabbhet eller spänst. Hans största talang sitter ovanför axlarna. Han levererar det matchen kräver, det hans lag behöver och det hans coach vill att han ska göra. Det är inget han fått gratis.

Jonas Jerebko tränar hårdare än de flesta, längre än många och smartast av alla. Det är i det närmaste en osannolik bedrift att som Jonas Jerebko hålla sig kvar och vara aktuell i världens bästa basketliga i tio år när snittet för en NBA-spelare ligger på runt två till tre år.

Nu kan alltså svenska Jonas Jerebko vinna en ring, en NBA-titel, något som superstjärnor som Charles Barkley, Vince Carter, Allen Iverson eller Karl Malone aldrig fått uppleva. Jag säger bara – Heja Jonas Jerebko! Heja Sverige.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.