Louice Halvarsson och SVT:s expert Elisabeth Egnell. Foto: Bildbyrån

Här är nycklarna mot Ryssland

Uppdaterad
Publicerad

Mycket står på spel inför dagens placeringsmatch mot Ryssland i basket-EM.

Vinnaren får nämligen en kvalplats till OS nästa år – och SVT:s expert Elisabeth Egnell vet vad Sverige behöver göra.

– Kontrollera tresekundersområdet. Ryssland har fyra stora pjäser i laget, säger Egnell.

Drömmen om en EM-framgång sprack i torsdags när Serbien krossade Sverige i kvartsfinalen men placeringsmatchen mot Ryssland är ändå av stor betydelse.

Laget som vinner kniper nämligen en kvalplats till OS i Tokyo nästa år. SVT Sports expert Elisabeth Egnell har listat tre nycklar mot Ryssland.

– Kontrollera tresekundsområdet. Ryssland har fyra stora pjäser där mycket av spelet kretsar. Returtagning är som vanligt viktig, men även att Sverige lyckas tvinga fram skott utifrån.

”Ryskorna chansar sällan”

– Aggressivt försvarsspel. Ryskorna spelar strukturerat och en långsammare typ av basket. Här gäller det att inte låta de jobba ostört, utan i stället sätta ordentligt med press och tvinga fram stressiga beslut.

– Noggrant anfallsspel. Ryskorna spelar disciplinerat även i försvar, vilket innebär att det svenska anfallssystemet måste utföras med precision och exakthet. Ryskorna chansar sällan och svenska skottlägen kommer bara dyka upp när lagspelet funkar eller vid individuella prestationer. Här är givetvis det förstnämnda att föredra.

Eftersom Ryssland är ett storväxt lag kommer Sveriges långa spelare att få axla ett större ansvar.

Måste stoppa ryska stjärnan

– Amanda Zahui, Louice Halvarsson och Regan Magarity måste få till jobbet under korgarna. De måste framför allt sätta stopp på de ryska anfallet och kontrollera returtagningen. De har även en viktig uppgift att dra fouls i anfall och tvinga de stora ryskorna att jobba i försvar.

193 centimeter långa Maria Vadeeva har dominerat i det ryska laget och öst i poäng. Henne måste det svenska laget se upp med.

– Sverige får gärna buffa och puckla på så fort hon är inne på planen för att sätta lite griller i huvudet, säger Egnell.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.