Baskettjejerna i Jeddah United är historiska som Saudiarabiens första basketlag för kvinnor. Foto: Stina Blomgren

Jeddah United har skrivit historia

Uppdaterad
Publicerad

De tränar bakom höga murar och fram till nyligen kunde de inte spela offentliga matcher. Men baskettjejerna i Jeddah United har skrivit historia. SVT har träffat Saudiarabiens första basketlag för kvinnor.

Det dova studsandet från basketbollar når ut på gatan. Men det går inte att se in. Enbart bakom höga murar kan Deema Fatany och de andra lagmedlemmarna i Jeddah United göra det de brinner för.

– Vi är det första laget i Saudiarabien för kvinnor och det gör vårt lag väldigt speciellt. Det finns inte så många lag i Saudiarabien och jag tror att vi är det starkaste, säger Deema.

Enligt Saudiarabiens stränga tolkning av islam har kvinnor hittills inte tillåtits tävla i idrott – och det är bara bakom höga murar som Jedda Uniteds medlemmar kan bära åtsittande sportkläder.

Men undan för undan håller mycket på att förändras.

När laget bildades var idrottsklubbar för kvinnor inte tillåtna i Saudiarabien och Jeddah United registerades som ett företag. Foto: Stina Blomgren

Att kvinnor idrottar offentligt har blivit alltmer vanligt i Mellanösterns mest konservativa land. Vid årsskiftet blev det tillåtet för flickor i offentliga skolor att ha idrott på schemat. Samtidigt fick kvinnor för första gången rätt att besöka offentliga sportevenemang som till exempel stora fotbollsmatcher. Nyligen hölls Saudiarabiens första basketturnering för kvinnor.

”Varit fenomenalt”

Jeddah Uniteds bosnisk-amerikanska tränare Indira Kaljo säger att det har varit fenomenalt att se laget växa.

– Jag har själv spelar basket över hela världen och detta är mitt absoluta favoritlag. De är speciella eftersom de kämpat i så många år bara för att få spela, i ett land som inte alltid uppmuntrat deras spel, säger hon.

När laget bildades var idrottsklubbar för kvinnor inte tillåtna i Saudiarabien och Jeddah United registerades som ett företag.

Tränaren Anhar al-Abdali som varit med i laget sedan starten för nio år sedan säger att det är viktigt att kvinnor får träna också från hälsosynpunkt. Övervikt är ett växande hälsoproblem bland saudiska kvinnor.

Deema Fatany och de andra lagmedlemmarna i Jeddah United kan äntligen göra det de brinner för. Foto: Stina Blomgren

– Det har funnits en missuppfattning om att sport skulle exponera kvinnor på ett sätt som inte är bra för dem. Tvärtom så är sport viktigt för alla – både kvinnor och män säger hon.

Hittills har Jeddah United främst spelat matcher utomlands. Klubbens nästa mål är att sätta samman ett saudiskt damlandslag i basket. En dröm för Deema Fatany som spelat sedan hon var nio år.

– Det kommer fler och fler kvinnliga lag och det är bra. Då kan vi spela fler matcher och det gör oss bättre, säger hon.

Saudiarabien

Saudiarabien tilämpar wahabism som är en strikt tolkning av sunniislam. Kvinnor måste till exempel följa stränga klädregler och män och kvinnor separeras exempelvis på restauranger och cafeer.

Enligt förmyndarskapssystemet måste kvinnor ha en manlig släktings tillstånd om hon vill resa utomlands eller söka hälsovård. Saudiarabien är det enda landet i världen som inte tillåter kvinnor att köra bil. I juni i år kommer det bli tillåtet för kvinnor att köra bil i Saudiarabien.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.