Jeffery Taylor spelar till vardags i spanska Real Madrid. Foto: Bildbyrån

Jeffery Taylor om Viktor Gaddefors uttalande: ”Det var idiotiskt”

Uppdaterad
Publicerad

Jeffery Taylor, som till vardags spelar i Real Madrid, ställde upp på en intervju i BC-Luleå-podden.

Där kommenterade han bland annat Viktor Gaddefors tidigare uttalade om svarta spelare.

– Det var ett idiotiskt uttalande, säger Jeffery Taylor.

I en intervju med podcasten BC Luleå-podden, kritiserar Jeffery Taylor Svenska Basketförbundets hantering av Viktor Gaddefors kritiserade uttalande i en intervju med Länstidningen i Södertälje tidigare i år. En intervju som senare avpublicerades.

– Jag är ju inte världens största fan av det svenska basketförbundet och de som tar besluten där men jag tycker inte att man hanterade Viktor Gaddefors-situationen på ett bra sätt, säger Taylor i BC Luleå-podden.

I intervjun förde Viktor Gaddefors ett resonemang kring fransk och italiensk basket, där han menade att den franska ligan har fler svarta spelare och därför är mer atletisk. Medan man i den italienska ligan spelar smartare.

– Hans uttalande var ganska idiotiskt. Jag tror inte att Viktor Gaddefors är en rasist, jag har spelat med honom och jag har umgåtts med honom mycket. Det var ett idiotiskt uttalande, fortsätter Taylor.

”Borde ha stängts av”

Uttalandet fick kritik för att resonemanget grundar sig i gamla rasistiska stereotyper. Det Svenska Basketbollförbundet, svenska basketligan och Gaddefors, tillsammans med sin klubb SBBK, tog avstånd från uttlalandet.

– Jag tycker att det svenska landslaget borde ha stängt av honom. Min fråga till basketförbundet och till landslaget är, varför blev han inte avstängd på något sätt?, säger Jeffery Taylor.

Stänger dörren till landslaget

I podcasten stänger även Taylor dörren till spel i landslaget.

– Det är ett avslutat kapitel, säger Jeffery Taylor.

ARKIV: Jämtland skrällde mot serieledande Norrköping (29 mars)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.