Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Peter Lindvall/Basketblogg

Jonas Jerebko levererade matchbollen i Luleå

Uppdaterad
Publicerad

Toppmöte i herrarnas basketliga.

Då dök Jonas Jerebko, 35, upp som matchbollsleverantör i Luleå.

– Jag blir chockerad av en sån här grej, säger Luca Romano, sportchef i Umeå Bskt, till Aftonbladet.

Jerebko blev hyllad av publiken när han presenterades som matchbollsleverantör inför mötet mellan BC Luleå och Norrköping Dolphins (92–81) på måndagen.

Men det var inte alla som uppskattade Jerebkos, som spelade för norrbottningarna för 14 år sedan (då under namnet Plannja), besök.

Luca Romano, sportchef i Umeå Bskt, reagerar kraftigt på att Jerebko bjöds in för att få en officiell roll i en basketmatch.

”Förbannad”

– Jag är sportchef för Umeå Bskt, men jag vill prata här som Luca Romano. Det här är mina personliga åsikter. Jag har ägnat hela mitt liv åt idrotten och när det finns större saker än idrotten blir jag förbannad. Jag blir chockerad av en sån här grej. Jag förstår inte hur man kan göra så, säger han till Aftonbladet.

I slutet av mars, en månad efter det att Ryssland invaderat Ukraina, skrev Jerebko på för den ryska storklubben CSKA Moskva.

35-åringen blev kvar i den ryska klubben säsongen ut och fick skarp kritik för sitt klubbval, vilket bland annat ledde till att han stängdes av från det svenska landslaget.

”Billigt av Luleå”

– Jag kan ha fel, men som jag förstått det har han inte bett om ursäkt för vad han har gjort. Han har inte offentligt skickat några pengar till barnen i Ukraina. Jag vet att han var i Ryssland för att tjäna pengar och komma i gång. Jag var extremt glad när svenska förbundet bestämde sig för att utesluta honom från landslaget, säger Romano som även berättar att han inte är förvånad över Luleås beslut.

– Jag vill hoppas att någon buade åt honom, att någon reagerade. Jag tycker inte det var en bra grej. Jag tycker det var lite billigt av Luleå.

Jerebko är klubblös för stunden.

SVT Sport söker Jonas Jerebko.

ARKIV: Här duckar Jerebko SVT:s frågor om kritiserade klubbvalet (5 juni 2022)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.