Farhiya Abdi klar för ny klubb i Turkiet. Foto: TT.

Klubblös på grund av personliga skäl – har nu signat i Turkiet

Uppdaterad
Publicerad

Landslagsspelaren i basket Farhiya Abdi är klar för Botas i den turkiska ligan. – Jag signade i helgen, och ska träna med klubben för första gången idag, säger Abdi till SVT Sport.

Farhiya Abdi har varit med i truppen för OS-kvalet, och på klubbsidan länge varit kontraktslös. Nu har hon signat för samma turkiska klubb som Frida Eldebrink spelar i, Botas. Kontraktet sträcker sig till slutet av säsongen.

– Det är skönt att ha någon annan svensk här också. Och jag känner till coachen, Ender, då jag har haft honom tidigare, säger Abdi till SVT Sport.

Farhiya Abdi har på grund av personliga skäl avvaktat med spel i klubblag. När det väl blev aktuellt med Botas i turkiska ligan gick det snabbt.

– Det kändes rätt. Jag är van med Turkiet, och älskar att spela basket i Turkiet.

Kan spela redan på måndag

Den 27-åriga forwarden som kommer från Brännkyrka i Stockholm och har spelat 15 A-landskamper har gjort tre säsonger i den turkiska ligan tidigare. Varav en säsong i toppklubben Galatasaray, den senaste.

Botas, låg bra till i ligan förra säsongen, hittills i år har det gått tyngre. Klubben placerar sig i nedre delen av tabellen.

– Det var ett snabbt beslut för min del. Jag tänkte, nu är det dags.

Farhiya Abdi kan komma att på måndag spela sin första match med sin nya klubb. Botas ställs då mot Abdis gamla klubb Galatasaray.

– Det blir en liten personlig match.

Hon är på plats i Turkiet, och bekantar sig med sin nya klubb, som ännu är otrampad mark.

– Jag har faktiskt inte sett någon match med dem. Det enda jag vet är att det är två bra post-spelare, en amerikan, och en ryss. Och jag och Frida, och flera inhemska spelare.

KLIPP: Se Gustav Nybergs snygga ”buzzer beater”

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Se Gustav Nybergs snygga ”buzzer beater”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer