Kungarna favorit till fjärde raka guldet

Uppdaterad
Publicerad

Både experter och de flesta spelbolag är överens om att det blir ett fjärde raka SM-guld för Södertälje Kings och coachen Vedran Bosnic. ”Med tanke på hur vi har jobbat med laget och utvecklat de nya spelarna de senaste fyra, fem åren borde vi vara favoriter”, säger Bosnic till SVT Sport.

Södertälje har tappat en tung trio i Dino Butorac, Darko Jukic och basketligans MVP John Roberson. Just Roberson är givetvis en kännbar förlust men i stället kommer det in en annan MVP, från den danska ligan.

Amerikanen Skyler Bowlin blev där utsedd till både MVP och årets defensiva spelare och han tar nu över Robersons roll. Södertälje har ett yngre lag med framförallt två intressanta spelare i Nick Spires och Samuel Berkelund.

Basketligan herr

Borås och Luleå starka guldhot

Borås och Luleå är de lag som på pappret är de största hoten mot Södertälje. Borås har under flera år varit med i toppen och hade för ett par säsonger sen en jättechans när man vann 22 matcher i rad.

Problemet har varit att när det drar ihop sig mot slutspel har prestationerna sjunkit och skadorna ökat. Försäsongen i år har delvis handlat om att komma åt detta problem genom förberedelser och fysträning. Målsättningen är klar: Nu går Borås Basket för guldet.

– Vi vill gå hela vägen. Vi har ett lag som kan göra det. Vi är ett av de bästa lagen i Sverige och vi ska kriga allt vi har för att nå vårt mål, säger Borås coach Pat Ryan.

Kännbara förluster i Chris McKnight, JJ Miller, Andreas Person och Samuel Haanpää, men offensiva krafter in, framförallt då genom Omar Krayem och Jakob Sigurdarson.

Luleå har bytt namn från LF Basket till BC Luleå och nu är tanken att det ska spelas SM-finaler även på herrsidan i den norrbottniska basketmetropolen.

Coach Peter Öqvist kommer som vanligt att se till att laget spelar ett tajt och effektivt försvar men nu har han även en hel del offensiva vapen att ta till. Förutom amerikanerna Alex Wesby och Jaraun Burrows har man den kroatiske spelfördelaren Toni Prostran och tidigare landslagsmannen Anton Saks och även powerforwarden Nikita Mescheriakov, som kommer att leverera poäng.

Uppsala har tappat tung trio

Fjolårsfinalisten Uppsala tappar en tung och rutinerad trio i Rickard Eriksson, Oluoma Nnamaka och Johan Jeansson. Nytt för i år, än så länge, är att laget inte har några utländska spelare.

Kvar är dock hjärtat och lungorna genom Axel Nordström. Efter jul kommer förhoppningsvis skadade Anton Gaddefors in. Intressanta nyförvärv är landslagsmannen Alexander Lindqvist och bröderna Jonathan och Andreas Person. Laget kan mycket väl vara med långt upp i slutspelet.

Norrköping leds i år av Adnan Chuk, som har tagit över tränarsysslan efter Paul Burke. Laget är kanske det mest rutinerade i ligan genom Rickard Eriksson, Jocke Kjellbom, Micke Lindquist och Johnell Smith men samtidigt höjer dessa spelare medelåldern rejält och frågan är hur kännbart det blir i ett slutspel.

Sundsvall har under de senaste säsongerna tuffat på och levererat på en ganska jämn och hög nivå. I år har man tappat Sigurdarson till Borås och det kommer att vara kännbart. Förhoppningen är nu att Charles Barton tar ett stort ansvar. Kvar är Hlynur Baeringsson som coach Tommie Hansson håller som den absolut viktigaste spelaren.

Ligans kanske intressantaste nyförvärv har Sundsvall i Ernest Kalve. Den lettiske spelaren var en supertalang, som krossade i U18- och U20-EM där han vann skytteligorna. Han har även spelat Euroleague innan en svår knäskada höll på att förstöra karriären. 28-åringen spelade förra säsongen i Ungern och hade imponerande statistik som han förhoppningsvis ska fortsätta att leverera i Sundsvall.

Eco Örebro och nye coachen Fotios Ioannidis har en delikat uppgift i att få ordning på försvaret framförallt, laget släppte in flest poäng i ligan förra säsongen. Spelare som Brandon Barton, Sean Smith och Miklos Szabo kommer att få dra ett tungt lass. Intressant nyförvärv i Pierre Hampton.

KFUM Nässjö tog sig förra säsongen för första gången till slutspel och det är inte omöjligt att det blir slutspel i år igen. Nye spanske coachen Raul Jimenez har en ganska brokig samling importer som får bilda kärnan. Det handlar om Aleksa Solevic, Filip Djuran och Mantas Griskenas.

Malbas, Umeå och Jämtland tippade bottenlag

Betydligt kämpigare att ta sig till slutspel kommer Malbas, Umeå och Jämtland att få.

Nykomligen Malbas är det väl tveksamt om det räcker särskilt långt för den här säsongen. Planen är ju även att Malmö-laget ska bygga inför framtiden och bli ett stabilt ligalag. Värvningen av landslagsmannen Carl Engström är intressant. Tillsammans med Gustav Sundström kan duon säkert överraska många.

Jämtland ser ut att få en ny motig säsong i jakten på slutspel, som i och för sig är målet för klubben. Jämtland lär få kämpa för sina poäng i år och mycket ansvar lär vila på de amerikanska importernas axlar och på finländaren Markus Molenius. I Mattias Markusson (216 centimeter) har Jämtland ligans näst längsta spelare. 

Umeå, som gör sitt andra år i ligan, har tappat poängmaskinen Omar Krayem, som gått till Borås. Han blir förstås svår att ersätta. Även spelare som Emil Salon och amerikanen Kai Williams har lämnat kluibben. En hel del för Umeå kommer att handla om att hitta bra importer, och att de utländska värvningar som redan gjorts, lyckas. Nathan Dawit (från Solna) är en guard som Umeås coach Jesper Gustavsson hoppas mycket på.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Basketligan herr

Mer i ämnet