Miami jublar och LeBron James deppar efter nattens femte NBA-final som Heat vann. Foto: Bildbyrån/TT

Hoppet lever för Miami – vann rysare i NBA-finalen

Superstjärnan LeBron James stormatch räckte inte.

Miami Heat vann nattens femte NBA-final med 111-108 och reducerade till 2-3 i matcher i finalserien.

– Men spelar vi som vi avslutade i dag kommer vi inte att klara nästa match, säger Jimmy Butler efteråt.

Miami vägrar att ge sig i finalserien mot Lakers och vann en rysare i natt efter en dramatisk slutminut.

Heat ledde större delen av matchen innan Lakers – iförda sina svarta hyllningströjor till avlidne klubbikonen Kobe Bryant – kom tillbaka i den fjärde och sista perioden.

Med sex minuter kvar satte Kentavious Caldwell-Pope en trea som innebar 97-96 och Lakers första ledning sedan den första perioden.

Avslutningen blev svängig och ledningen byttes fram och tillbaka mellan lagen sju gånger under de sista tre minuterna.

Missade öppet läge med sekunder kvar

Lakers låg under med en poäng, 108-109, när sekunder återstod och storstjärnan LeBron James attackerade mot korgen. Men i stället för att skjuta själv passade han bakåt till en helt öppen Danny Green som missade ett trepoängsförsök och i sekvensen efteråt slarvade laget bort bollen.

James – som själv gjort en stormatch med 40 poäng, 13 returer och sju assist – slog då uppgivet ut med armarna i luften.

Efter ett par straffkast i slutsekunden vann Miami med 111-108 och håller därmed finalserien vid liv. Lakers får en ny chans att säkra titeln, som skulle bli deras första sedan 2010, natten mot måndag svensk tid.

– Vi tog inte riktigt returerna som vi borde ha gjort och hade egentligen tur att Danny Green missade skottet på slutet, säger Miamis Jimmy Butler, som spelade 47 (!) av 48 minuter och noterades för 35 poäng, tolv returer och elva assist.

Davis skadade foten

Matchen var långa stunder en ren och skär duell mellan Butler och James.

– Vi försökte båda vinna matchen åt våra respektive lag, men Jimmy lyckades göra det lite bättre än mig och de tog hem segern, säger James på presskonferensen efteråt.

LA-stjärnan Anthony Davis gjorde illa högerfoten i den första perioden i en till synes ofarlig situation under motståndarnas korg. Han spelade vidare, men haltade en aning och hans status inför fortsättningen är oklar. Han har tidigare under slutspelet dragits med en hälskada i höger fot.

ARKIV: Lakers kopplar litet grepp om NBA-titeln (3 oktober 2020)

MATCHFAKTA

Los Angeles Lakers-Miami Heat 108-111 (24-25, 32-35, 26-28, 26-23)

Poänggörare, Lakers: LeBron James 40, Anthony Davis 28, Kentavious Caldwell-Pope 16, Danny Green 8, Kyle Kuzma 7, Rajon Rondo 4, Alex Caruso 3, Dwight Howard 2.

Miami: Jimmy Butler 35, Duncan Robinson 26, Kendrick Nunn 14, Bam Adebayo 13, Tyler Herro 12, Jae Crowder 11.

Lakers leder med 3-2 i matcher. Nästa match spelas natten mot måndag, 01.30 svensk tid.