Regan Magarity, här i college-laget Virginia Tech.

Landslagschefen: ”Regan Magarity aktuell för EM”

Uppdaterad
Publicerad

Regan Magarity blev i förra veckan draftad till den högsta amerikanska basketligan, WNBA, när Connecticut Sun tingade henne i tredjerundan.

Nu berättar landslagsansvarige Fredrik Joulamo att 22-åringen är aktuell för EM i sommar.

– Vi har haft en dialog och hon vet om vårat intresse, säger han till SVT Sport.

Regan Magarity är den senaste svenskan att bli draftad till WNBA när hon i förra veckan tingades av Connecticut Sun i den tredje rundan.

Centern har spelat college-basket för Viriginia Tech sedan 2014 och blev i fjol klubbens bästa returtagare genom tiderna och under hennes sista år kom 22-åringen upp i över 1500 poäng totalt i sin karriär, vilket gör henne till skolans femte bästa poänggörare genom tiderna.

Men trots sina fina prestationer har Regan Magarity aldrig gjort en A-landskamp för Sverige. Trots det är hon nu aktuell för basket-EM i Serbien och Lettland, 27 juni- 7 juli.

– Regan skulle absolut kunna vara aktuell. Hon har egentligen varit aktuell i flera års tid. Sen har vi ett bra landslag med bra konkurrens också, säger landslagsansvarige Fredrik Joulamo till SVT Sport.

Pratades vid igår

Hur kommer det sig att hon ännu inte blivit uttagen att presentera landslaget någon gång?

– Det är inte vi som valt det. Hon har gått på college och spelat när vi haft landskamper. Sedan har Regan haft skador när hon inte spelat. Det har varit svårt, men vi har haft ögonen på henne och haft kontakt.

Har ni nyligen varit i kontakt med henne?

– Vi hade faktiskt mejlkontakt igår, men det var mer att jag gratulerade till draften. Connecticut drar igång sin träningscamp i någon gång i maj, i samma veva som vi samlar landslaget. Hon vet inte så mycket mer än så. Regan är en av 17 spelare som ska ta en av 12 platser där borta, så jag vet inte riktigt hur det kommer se ut. Bland annat kommer ju Amanda Zahui anlända lite senare till landslaget då WNBA:s säsong inte synkar med EM. Amanda är dock given i sitt lag och inne i den svängen, så hon har en liten annan situation än Regan. Regan är ju rookie, så det är svårt för henne att veta hur det ser ut. Men klubben vet om att vi är intresserade.

Spelat med Zahui

Vad skulle hon bidra med i ett svenskt landslag?

– Hon är en väldigt rörlig och stor spelare med spetsen i returtagningen. Jag tror hon skulle komplettera våra andra stora spelare, framförallt Amanda Zahui, på ett bra sätt. Jag hoppas få se henne på läger och inte bara på video, så att vi får göra en bedömning i vår egna verksamhet. Hon har varit aktuell länge. Vi har pratat i flera års tid.

Regan Magarity vann bland annat SM-guld med Telge Basket redan 2012. Då spelade hon tillsammans med just Amanda Zahui.

Regan Magarity

Ålder: 22 (född 20 april 1996)

Längd: 191 cm

Position: Center

Tidigare klubbar: Södertälje BBK 2011-2014, Virginia Tech 2014-2019

Landskamper: 16 st (DU16)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.