Ludvig Håkanson klar för spansk toppklubb. Foto: Bildbyrån

Landslagsstjärnan klar för spansk toppklubb

Uppdaterad
Publicerad

Landslagsspelaren Ludvig Håkanson är klar för den spanska toppklubben Montakit Fuenlabrada som spelar i den spanska högsta ligan ACB.

– Jag kommer att få en stor roll i laget och vi kommer ju att spela både i spanska ligan och Eurocup, säger Håkanson till SVT Sport.

Kontraktet för den 20-årige svenske landslagsguarden gäller en säsong och är ett utlån från FC Barcelona som han har tillhört sen han flyttade ner till Spanien som 15-åring. Håkanson siktar nu på att bli Fuenlabradas ledande poinguard.

– Laget och tränaren blev imponerad av mitt spel i Sevilla under förra säsongen. De har ju legendaren Marko Popovich som pointguard och han börjar bli lite till åren så jag hoppas att jag får chansen. Samtidigt är Popovich ju en spelare som man verkligen kan lära av.

Det har varit mycket spekulation under sommaren kring Håkansons klubbadress. Det ryktades om toppklubbar i Spanien, Ryssland och Tyskland. Flera lag ville köpa loss svensken från Barcelona men klubben ville inte sälja och sa att de föredrog om han stannade i den spanska ligan för att de ser en framtid med honom.

– Mitt mål har alltid varit att spela i A-laget för Barcelona, ända sen jag flyttade ner 2011 har jag drömt om en ordinarie plats i laget.

Flyttar till Madrid

Senaste säongen blev det spel i både VEF Riga och Sevilla och det gick riktigt bra för svensken som både fick stort förtroende och levererade på högsta nivå. Att det nu blir en fortsättning i Spanien ser han ebart som en fördel. Dels känner han till landet och språket och dels så har han ju mött alla lagen i ligan och vet vilket motstånd som väntar.

– Det gick ju riktigt bra förra säsongen och jag känner mig verkligen redo för en ny säsong.

Fuenlabrada liggger cirka 20 minuter utanför Madrid och tidigare i sommar blev det ju klart att en annan svensk, Jeff Taylor, kommer att spela i Madrid. Taylor förlängde sitt kontrakt ytterligare ett år med Real Madrid.

– Det ska bli riktigt kul att möta honom i derby.

Tillbaka i landslaget

Det svenska landslaget har i sommar fått klara sig utan sin stjärnspelare under uppladdningen inför EM på grund av kontraktsförhandlingarna, men nu i och med att kontraktet är klar så är han tillbaka i landslaget igen.

– Jag skrev på kontraktet i slutet av förra veckan så nu är det klart att jag kan spela med landslaget igen och jag är riktigt sugen på spel.

Redan nu på tordag drar han på sig landslagströjan då det är dags för ett träningsläger inför en turnering i Polen och sen träningslandskamper mot Finland innan EM-kvalet drar igång 3 september med bortamatch mot Bosnien-Hercegovina och sen hemma 7 september mot Ryssland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.