Luleå tog hem första finalen

Första finalen på sju år för Luleå, och det märktes att hemmalaget var tagna av situationen.

Men efter storspel av Quinton Upshur i andra halvlek blev det seger med 81-77 mot Södertälje.

– Vi höll oss till det skulle, säger Upshur till SVT Sport.

Under slutet av 90-talet och början av 00-talet var Luleå överlägsna och vann sju SM-guld på tio år. Men det var då det, och i den första SM-finalen märktes det vilka som är svensk baskets moderna dominanter på herrsidan.

Södertälje var i ledning efter första peroden med 25-13, efter att Luleå bommat samtliga trepoängsförsök. Men sedan ryckte Luleå upp sig, och framförda av årets guard Brandon Rozell gick Luleå ikapp och förbi med dryga två minuter kvar av andra, och kunde gå till halvtidsvila i ledning 41-39.

”Gjorde det vi skulle”

I den tredje perioden steppade Yanick Anzuluni och Quniton Upshur upp ytterligare, och ett tag var Luleås ledning uppe i 11 poäng. Men Södertälje kom tillbaka litegrann och inför sista perioden stod det 61-56.

Med fyra minuter kvar var ställning 69-67, men då gjorde Luleå ett miniryck med sju enkla poäng, och vann till slut den första finalen med 81-77.

– Det var en väldigt bra och jämn match. Vi gjorde det vi sa att vi skulle göra i omklädningsrummet, och presterade det vi skulle, säger Upshur.

– Väldigt viktigt att vi vann först matchen. Man vill alltid ha en bra start. Nu måste vi förbereda oss inför matchen på torsdag.