Luleås Yannick Anzuluni får spela SM-final.

Luleå till basketfinal efter sju svåra år

Uppdaterad
Publicerad

Luleå såg ut att segla mot SM-final enkelt innan Uppsala plötsligt sprattlade till och vann söndagens fjärde semifinal stort. Ikväll hade Luleå en ny chans att ta sig till final på hemmplan. Och man vann klart med 86-73.

I och med segern vann Luleå serien med 4–1 i matcher och stadens herrlag är i sin första SM-final på sju år.

Gästerna stod inför en oerhört svår uppgift, att slå ett Luleå som vunnit samtliga 20 matcher i sin hemmaborg den här säsongen. Och precis som väntat var det Luleå som startade klart starkast. Nästan retfullt drog de ifrån poängmässigt. Kongolesen Yannick Anzuluni svarade för två snygga dunkar under första perioden. Totalt gjorde han 26 poäng.

– Det är en fantastisk känsla, obeskrivligt. Vi har jobbat hårt hela säsongen för det här och nu uppnå det, jag har inga ord. Jag är glad för laget, för coachen och för hela staden. Första damerna i final och nu vi, säger Azuluni till SVT Sport.

Den amerikanske guarden Quinton Upshur gjorde 18 av sina 20 poäng när Luleå gick ifrån till 49–32 i första halvlek.

Resultatet i söndags när Uppsala vann med hela 89-51 ter sig riktigt märkligt när man såg hur Luleå dominerade nu på hemmplan.

Avslaget i andra

Uppsala fick slita för varje poäng och Jonathan Person var tillsammans med Alexander Lindkvist de enda som riktigt rådde på Luleå-försvaret.

Andra halvlek blev en avslagen historia trots att Uppsala åt upp en del av försprånget och det bara skiljde nio poäng som minst. Men någon riktig nerv blev det inte – Luleå var numret för stort.

Luleå är klart för final – 10 år efter senaste titeln då som Plannja – där väntar antingen Södertälje eller Norrköping

Södertälje tog initiativet

I Norrköping tog Södertälje ett litet steg mot ett femte SM-guld i följd när det för första gången i matchserien blev bortaseger, 65–60 (33–24). Landslagsguarden Thomas Kalemba-Massamba, mest känd för sitt aggressiva försvar, satte 29 poäng efter 68-procentig utdelning på skotten.

Södertälje har 3–2 i matcher och kan avgöra hemma i Täljehallen på torsdag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.