Luleå tog ny hemmaseger i SM-finalen

Uppdaterad
Publicerad

Luleå besegrade Norrköping med 82-74 i den femte matchen i SM-finalen.

Hemmaplansfördelen fortsätter att spela roll i finalserien där det nu står 3-2 till Luleå som kan avgöra och ta guldet på onsdag.

– Nu är det bara en match kvar tills vi vinner det här, säger Denzel Andersson till SVT Sport.

Senast på hemmaplan vann Luleå med hela 34 poäng. Den här gången bjöd Norrköping ett betydligt hårdare motstånd.

En offensiv, jämn och poängrik första halvlek gav Luleå ett litet övertag med 48-42.

– Jag tycker absolut inte att Luleå dominerade matchen, vi hängde med ganska bra. Men sen slappnar vi av en kort sekund och då straffar de oss direkt, säger Håkan Larsson, assisterande tränare i Norrköping till Sportsground.

I början av sista kvarten, när Norrköping just skulle sätta igång ett anfall, blev en slapp Eugene Harris bestulen på bollen av Yannick Anzuluni som dunkade in 69-62. Och sen rann det iväg för gästerna.

”Extra skön vinst”

Tre minuter efter den vackra dunken hade hemmalaget skaffat sig en tiopoängsledning och Norrköping hade svårt att kämpa sig ikapp när de missade flera trepoängskast.

Anzuluni missade de två senaste matcherna i finalserien på grund av sjukdom. Nu var han tillbaka på planen och producerade 16 poäng för sitt Luleå. Poängbäst i matchen blev lagkamraten Brian Rozzell som skrapade ihop hela 22 poäng.

2 328 på läktaren i Luleå fick till slut se sitt lag ta ännu en hemmaseger. 3-2 till Luleå i finalserien som spelas i bäst av sju.

– Alla vinster betyder ju alltid mycket men den här var extra skön. Nu är det bara en match kvar tills vi vinner det här, säger Denzel Andersson till SVT Sport.

Hur ska ni bryta hemmaplansfördelen borta mot Norrköping på onsdag?

– Vi ska spela som vi spelade nu. Vi vill springa mycket och flytta bollen. Det gjorde vi inte förra matchen men nu gjorde vi det

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.