WNBA-meriterade Janel McCarville kan spela för AIK redan på tisdag. Foto: TT Nyhetsbyrån

WNBA-stjärna klar för AIK

Publicerad

Basketettan-laget AIK gör en smått osannolik värvning. Den tidigare WNBA-stjärnan Janel McCarville är klar för laget. ”Om det leder till att dambasket uppmärksammans i Sverige, oavsett division, är jag glad”, säger hon till SVT Sport.

Hade McCarville blivit klar för en klubb i basketligan så hade det varit en jättesensation. Nu är hon klar för en klubb i divisionen under.

– Man var tvungen att nypa sig i armen nästan, det är helt otroligt, säger Anders Härd, coach i AIK.

Lockat till sig en av sportens främsta

Lika lyrisk är Kadidja Andersson, som spelade collegebasket med 34-åringen och är en given faktor till att klubben lyckats locka till sig 2005 års draftetta i WNBA.

– Hon är fantastisk. Sen är hon inte i sin livs form just nu. Men hade hon varit det hade vi inte fått henne heller, säger Andersson.

Ödmjuk – trots meritlistan

McCarville är, trots sin meritlista med WNBA- och Euroleague-titel, ödmjuk inför det nya äventyret.

– Jag vill hjälpa svensk basket att dra till sig fler talanger, mer publik och göra det till en stark liga i Europa, säger Janel McCarville till SVT Sport.

Enda tvivlet: en skada

Meritmässigt finns inga tvivel. Enda hindret är den skada hon ådrog sig i WNBA:s finalspel.

– Jag skadade ryggen och kunde tyvärr inte spela i de två sista matcherna. Jag såg verkligen fram emot att hjälpa laget till ett mästerskapsguld. Men ryggskadan begränsade mig, och jag kunde inte göra mycket, säger McCarville.

När hon gör debut är inte klart än.

– Det har talats om tisdag. Men det är inte bestämt än. Jag tror inte jag kan spela då. Men jag ska självklart vara där med laget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer