Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Norrköping jublar. Foto: Bildbyrån

Norrköping skrällde och tog första finalen i Luleå

Uppdaterad
Publicerad

Luleå var favorit när SM-finalen inleddes i Norrbotten mot Norrköping.

Men gästerna skrällde och vann med 80-77 i bäst av fem matcher.

– Vi spelade som Dolphins ska göra från första till sista minuten. Vi lämnade allt på golvet och höll i hop som ett lag, säger Norrköpings Taylor Murray till SVT Sport.

Det togs tre timeouter den sista minuten i detta utdragna drama. När det återstod sex sekunder hade Luleå bollen och var tvunget att sätta en trea för att få till en förlängning men det gick inte.

Akienreh Johnson satte sin första trea, från öppet läge, och gav Norrköping ledningen med 74-68 med 4.44 kvar och Luleå tog tio sekunder senare en timeout men de sex poängens försprång var uppätet med 1.50 kvar då Allis Nyström satte en tvåa för Luleå som gav 74-74.

Luleå gick fram till 9-0

– Vi får kalla det för en sensation. Jag tror ingen i basket-Sverige skulle tro att Norrköping skulle vinna den första matchen i ”skräckhuset”, säger SVT Sports expert Nick Rajacic efter Luleås första hemmaförlust på ett år.

– Vi öppnade bra men släppte in dem och det var jämnt till sista sekunden. Förra året spelade inte hemmaplansfördelen så stor roll så jag är inte orolig utan vi kommer att studsa tillbaka, säger Luleås Josefin Vesterberg.

”Lärt oss hur vi kommer ur dipparna”

Luleå rivstartade i hemmahallen och gick fram till 9-0. Anna Lundquist fick in Norrköping i poängprotokollet med en trea efter 3.49 som betydde 9-3. Norrköping fick sedan fart på spelet och ledde i paus med 40-37.

– Vi har varit igenom många dippar i år och jobbat oss genom dem. Nu så här på slutet av säsongen har vi lärt oss hur vi kommer ur dipparna. Vi tvivlar inte, det är tuff så klart och inte en bra början men vi har högt förtroende för oss själva, sade Anna Lundquist om den svaga inledningen i periodpausen.

På fredags spelas den andra finalen. Då har Norrköping hemmaplan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.