De 25 bästa lagen i Sverige kommer nu att göra upp om en plats i Europacupen. Foto: Bildbyrån

Nu lanseras Svenska Cupen i basket

Publicerad

Säsongen 2019/2020 nylanseras Svenska Cupen som inte har spelats sedan 1990-talet. De 25 bästa lagen i Sverige gör upp om en plats i Europacupen.
– Varenda match spelar roll, en plats i Europacupen står på spel för de bästa och en skräll finns runt hörnet för de lägst rankade lagen, säger Olle Lundén, tävlingsansvarig på SBBF.

Intresset för basket har växt så det knakat i Sverige och det har då även blivit en större efterfrågan på fler avgörande matcher.

Med detta som utgångspunkt har Svenska Basketbollförbundet, SBBF, tagit beslut om att nylansera den Svenska Cupen. Över hela Sverige kommer nu lag från lägre divisioner att få chansen att tävla mot drakarna från SBL. Eftersom varenda match är avgörande kommer det att vara kniven på strupen från dag ett, något som både spelare och publik uppskattar.

– Varenda match spelar roll, en plats i Europacupen står på spel för de bästa och en skräll finns runt hörnet för de lägst rankade lagen. Eftersom det lägst rankade laget alltid har hemmamatch blir det också en möjlighet att skapa ett häftigt arrangemang när en storklubb kommer på besök, säger Olle Lundén, tävlingsansvarig på SBBF, till förbundets hemsida.

”Matcherna får en större betydelse”

Final Four-arrangörerna är direktkvalificerade och de 24 bäst rankade lagen i Sverige om de tre övriga platserna i Final Four. Rankningen baseras på föregående säsongs grundserie, eventuella slutspelsplaceringar räknas inte.

– Att rankningen baseras på grundserien gör också att matcher i de vanliga serierna kan få en större betydelse, kanske är det nu viktigare att hamna femma istället för sexa i Superettan, säger Lundén.

De inledande omgångarna spelas i september och de tre bästa lagen spelar Final Four tillsammans med arrangörerna Luleå Basket (dam) och Södertälje Kings (herr).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer