Olympic – basketens dreamteam

Uppdaterad
Publicerad

Jonas Autio var landslagsspelaren som gav upp karriären redan när han var 25 år.
I dag, nästan 20 år senare, är han tränare för Olympic Basket från Göteborg. Ett lag han bildade för fem år sen, för personer med intellektuell funktionsnedsättning.

– Jag är övertygad om att idrotten är oerhört viktig för den här målgruppen. Inte bara för motionen och att ha roligt på planen. Den ger också social träning när man tillbringar mycket tid tillsammans. Att tillhöra ett lag är viktigt. Och nu har vi också ett gemensamt mål... att vinna Basketligan Special, säger Jonas Autio till SVT Sport.

I år är första gången det avgörs en officiell nationell serie i basket för personer med intellektuell funktionsnedsättning. Jonas Autio är mannen bakom idén. Och namnet blev Basketligan Special (ingår som en del i Basketligan).

– Jag märkte att det fanns ett stort intresse för basket på gymnasiesärskolan. Det fanns ingen organiserad basket överhuvudtaget söder om Stockholm för några år sen. Och jag har jobbat på daglig verksamhet i många år och har sett hur kul många tycker det är med idrott, säger Jonas Autio.

Jericho – en artist

Han har, förutom basketlaget Olympic, startat Sveriges första dagliga verksamhet med idrottsinriktning.

Jericho Ocampo Loong, en av många spelare i Olympic, är överlycklig att ha hittat ett lag att spela i. Tidigare har han spelat en hel del streetbasket. Han har också fått chansen att utbilda sig till tränare och ta hand om alla nya som kommer till klubben.  Och han är lagets stora underhållare och artist. Kan många ”moves”.

– Det är kul att visa alla vad jag är duktig på. Och lära ut till andra. Det är därför jag utbildat mig till coach, säger Jericho.

Laget har gjort stora framsteg och börjat mer och mer att hitta linjer i sitt spel. Taktiken har blivit allt viktigare.

I Basketligan Special ingår, förutom Olympic, också Östersund, Sundsvall, Ockelbo, Uppsala, KFUM Central och Alvik. Man genomför tre sammandragningar under säsongen där alla möter alla två gånger. Nyligen avgjordes serien i Stockholm.

SVT Sport har följt Olympic och berättar i två reportage om laget. Del  2 sänds i Sportnytt ikväll. 21.30 i SVT2.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer