Idrottsvärlden sörjer basketstjärnan Kobe Bryant. ”Jag älskar dig och du kommer att vara saknad”, skriver Shaquille O'Neal, som vann tre NBA-titlar tillsammans med Bryant, på Twitter. Foto: Richard Shotwell/AP/TT / Michael Owen Baker/AP/TT

Så reagerar idrottsvärlden efter beskedet

Uppdaterad
Publicerad

Basketlegendaren Kobe Bryant, 41, dog i en helikopterkrasch under söndagen.

Idrottsvärlden sörjer.

– Det är en chock för alla. Det är en väldigt tragiskt dag, säger Tiger Woods till CBS Sports.

TMZ Sport var först med att rapportera om att Kobe Bryant hade omkommit i en helikopterkrasch. Också Bryants dotter, Gianna, uppges vara en av de omkomna i kraschen. Den oväntade nyheten chockar idrottsvärlden och berör även många utanför sportens universum.

– Det är en chock för alla. Otroligt sorgligt och det är en väldigt tragiskt dag. Jag börjar precis ta in det. Jag fick veta det för bara fem minuter sedan, säger Tiger Woods till CBS Sports.

”Finns inga ord att beskriva sorgen”

Shaquille O'Neal vann tre titlar tillsammans med Bryant i Lakers och duon har gått till historien som en av de mest fruktade i NBA genom tiderna. Hall of fame-centern beskriver sina känslor på Twitter.

”Det finns inga ord som kan beskriva den sorgen jag går i genom just nu efter tragedin. Att förlora Gigi (Gianna, Bryants dotter reds anm.) och min broder Kobe Bryant. Jag älskar er och ni kommer att vara saknade. Mina kondoleanser går ut till Bryant-familjen och familjerna till de övriga passagerarna i helikoptern.”

På flera basketmatcher hölls tysta minuter innan spelet drog igång. Bilden är från Orlando Magic mot LA Clippers i Orlando. Foto: Reinhold Matay/AP/TT

Förre NBA-proffset Jonas Jerebko, numera i Chimki i Ryssland, skriver på Twitter:

”Det här kan inte vara sant”.

”Vi saknar dig redan”

Adam Silver, högsta chef i NBA, skriver i ett uttalande till Washington Post:

”Under 20 säsonger visade Kobe oss vad som är möjligt när anmärkningsvärd talang blandas med en absolut hängivenhet till att vinna. Han var en av de mest extraordinära spelarna i vår sports historia med legendariska prestationer. Han var generös med sin visdom som han skaffat sig under årens lopp och såg det som sitt uppdrag att dela den med framtida generationers spelare, det var en extra fröjd att föra vidare sin kärlek till dottern, Gianna”

Bryants död berör över laggränserna. Houston Rockets-spelarna Austin Rivers och P.J. Tucker är några av alla de som reagerat starkt på beskedet, här under en minnesstund innan en match mot Denver Nuggets. Foto: David Zalubowski/AP/TT

”Vi saknar dig redan Kobe”, skriver NFL-spelaren Tom Brady på Twitter.

Före detta basketstjärnan Dwayne Wade har också skrivit på Twitter:

”Neeeeeeeeeej Gud snälla nej”.

”Jag har inga ord”

”Jag är chockad. Ord kan inte beskriva det här. Det är bara en så otroligt ledsam och tragisk dag”, skriver basketlegendaren Scottie Pippen.

”Janet och jag har inga ord för att beskriva vår chock och sorg över den tragiska bortgången av Kobe Bryant i dag. Vi ber för honom och hans familj”, skriver hockeyproffset Wayne Gretzky.

Även en av tennisens största spelare genom tiderna, Martina Navratilova, tar till plattformen för att framföra sin bestörtning.

”Borta alldeles för tidigt, förkrossad över att höra om hans bortgång. Han gav så många människor glädje under en så lång tid. Djupaste kondoleanser till hans familj, hans vänner och Lakers-familjen. Vila i frid, Kobe”, skriver Navratilova.

Den alpina världsstjärnan Lindsey Vonn på Twitter:

”Jag saknar ord. Hur kunde det här ske? Förkrossad. Vila i frid, Kobe”.

Sorg vid Staples Center

Världsrekordhållaren på 100 och 200 meter, Usain Bolt, har lagt upp en bild på sig själv tillsammans med Bryant i samband med en friidrottstävling och skriver:

”Jag kan fortfarande inte tro det här”.

Men inte bara idrottsvärlden sörjer Kobe Bryant.

Sörjande fans samlades utanför Staples Center i Los Angeles. Foto: Michael Owen Baker/AP/TT

När musikvärldens stjärnor samlades för Grammygalan i Los Angeles vittnade flera av dem på röda mattan om sin sorg. Galan hålls på Staples Center, samma arena som Bryant så ofta spelade på med sitt Los Angeles Lakers, och flaggorna vajade på halv stång.

Utanför lokalen samlades också sörjande fans för att minnas Bryant och lämna blommor och fotografier.

Hyllas av Obama

Såväl den nuvarande som den förre presidenten reagerade också på Twitter.

”Det här är fruktansvärda nyheter”, skriver USA:s president Donald Trump på Twitter. Hans företrädare Barack Obama skriver:

”Kobe var en legendar på banan och hade precis inlett vad som skulle varit en lika meningsfull andra akt i sitt liv. Att förlora Gianna är ännu mer hjärtskärande för oss som föräldrar. Michelle och jag skickar vår kärlek och våra böner till Vanessa och hela familjen på en sådan här ofattbar dag”.

ARKIV: Se när Bryant vann sin sista titel med Lakers 2010

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.