Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Här missar seketariatet Södertäljes poäng. Foto: SVT

Skandal i basketligan – missade att räkna in poäng

Publicerad

Wetterbygden stod för en skräll när de besegrade Södertälje med 88-87 på hemmaplan i tisdags. I efterhand har det dock framkommit att utfallet borde blivit annorlunda.
Sekretariatet missade nämligen att bokföra ett poäng i protokollet för Kings.
– Vi har tittat på situationen och kontaktat klubbarna om att resultatet kvarstår, säger Olle Lundén på Svenska basketförbundet.

Vid ställning 30-21 till Södertälje i den andra perioden klev tidigare utlandsproffset Dino Pita fram mot korgen förr att sätta ett straffkast. Bollen gick i, men bokfördes som missad. När 30 sekunder återstod av matchen var Kings fortfarande i ledning med 87-85, men tre raka straffkast senare var Wetterbygden om. När Sheriff Drammeh sedermera missade ett hoppskott var matchen över och Wetterbygden hade segrat.

Därmed fick Pitas ”miss” stora konsekvenser. Sekretariatets och matchkommissariens poängmiss upptäcktes emellertid inte direkt. Kings reste hem och först då märkte de att mötet skulle ha slutat 88-88 efter ordinarie tid och gått till förlängning.

Svenska basketförbundet bekräftar för SVT Sport att resultatet kommer kvarstå.

– Det är sådant som inte får hända, men det är den mänskliga faktorn och så vidare. Tävlingsbestämmelserna säger att man kan protestera direkt efter matchen, men gör man inte det så kan man inte göra något åt det. Dessutom är det så att den här situationen var ett regeladministrativt fel som när den sker i andra perioden så tänker man att det inte drabbar matchens utgång. Hade det däremot skett i slutet av matchen när det verkligen väger då hade man fått igenom protesten, säger Olle Lundén, tävlingsansvarig på Svenska basketförbundet till SVT Sport.

Kommissarien stängs av

Protesterade Södertälje?

– Nej, det gjorde de inte. Det var ingen som upptäckte det under matchen. Det är jätteovanligt. Otroligt ovanligt. Det sitter många vid sekretariatet och spelarna brukar ha koll på vad som händer, men det här var en väldigt speciell situation.

Har ni varit i kontakt med de berörda klubbarna?

– Vi har tittat på situationen och kontaktat klubbarna om att resultatet kvarstår, vi följer ju tävlingsbestämmelserna och regelboken. Vi tycker det är tråkigt och det ska ju inte få hända. Det här får inte gå fel.

Vad händer med matchkommissarien i fråga?

– Vi markerar. Han får en månad utan uppdrag. Vi på förbundet försöker se till så allting blir rätt. Kommissarien jobbar ju för förbundet, precis som domarna, så vi måste följa upp så vi gör rätt också och erkänna när vi gör fel. Han missade och det är olyckligt. Vi måste markera för alla. Vi har kommissarier för att det här inte ska ske.

Södertäljes klubbdirektör Robert Andersson är förstående till beslutet att inte spela om matchen, men menar att klubben förstås är besvikna över det inträffade.

– Det är olyckligt att det hände. Det är kommissarien som är ytterst ansvarig för att säkra så att allt blir korrekt dokumenterat. När slutresultatet blir som det blir, när det skiljer en poäng blir beslutet uppseendeväckande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer