Sverige pressade världsfyran i VM-kvalet

Sverige var nära en ny skrällseger i VM-kvalet i basket på bortaplan mot världsfyran Slovenien. Man ledde så sent som i den avslutande perioden – men till slut fick de blågula sig då de förlorade med 94-89.

– Man har inget att skämmas över. Man kan inte begära så mycket mer, säger SVT:s expertkommentator Martin Pahlmblad.

Sverige inledde bra och vann den första perioden med 24-17. Speciellt Tobias Borg imponerade med fyra trepoängare.

Men topplaget Slovenien kom ikapp framför hemmapubliken och det var länge bara några få poäng som skiljde lagen åt.

I den tredje perioden svallade känslorna över och lagen hamnade i bråk i samband med en timeout.

Med åtta minuter kvar att spela av matchen gick Sverige upp i en knapp ledning, men det räckte inte. Matchen slutade 94-89.

– Jag tycker vi gjorde ett hyfsat bra jobb som ett lag. Jag är stolt över hur vi höll ihop tillsammans genom hela matchen, säger Borg till förbundets hemsida.

Planens gigant var Klemen Prepelic som stod för hela 30 poäng. Poängbäst i Sverige var Ludvig Håkanson med 21.

Sverige har alltså inlett VM-kvalet med en seger mot Finland och en förlust mot Slovenien. Nästa matcher är i februari då man möter Kroaten två gånger.

VM-kvalet i basket

Efter seger i förkvalet lottades Sverige in i samma VM-kvalgrupp som Finland, Kroatien och Slovenien (grupp C).

Lagen möts två gånger, en hemmamatch och en bortamatch.

I sin första match mötte Sverige Finland och segrade med 72–62.

De tre bäst placerade lagen i gruppen går vidare till tredje rundan av VM-kvalet. Där slås man ihop med de tre bästa lagen från VM-kvalgrupp D (Israel, Tyskland, Polen och Estland) och man tar med sig resultaten från den förra VM-kvalrundan.

De tre bäst placerade lagen i den nya gruppen om sex lag går till VM 2023 i Indonesien, Japan och Filippinerna.