Södertälje Kings slog Norrköping Dolphins. Foto: TT Nyhetsbyrån

Södertälje svenska mästare igen!

Historien upprepar sig. Regerande mästaren Södertälje Kings vann sin fjärde raka match i finalserien mot Norrköping Dolphins och blev därmed svenska mästare för fjärde raka året när man besegrade Norrköping med 63-60. ”En underbar känsla att vinna med laget”, säger Skyler Bowlin.

Spänningen var olidlig ända in i slutsekunderna när Norrköping i den fjärde perioden låg tätt in på Södertälje som länge såg ut att ta hem matchen. Men med två minuter kvar ledde den regerande mästaren bara med två poäng.

Södertälje kopplade greppet om guldet med knappa minuten kvar av matchen och besegrade Norrköping med 63-60.

Slutspelets mest värdefulle spelare, Skyler Bowlin, hade svårt att sätta ord på känslorna.

– Jag kan knappt beskriva. En underbar känsla att få vinna med det här laget, säger han till SVT Sport.

– Det här är nånting för historieböckerna. Det är fantastiskt. Hårt arbete och att ständigt utveckla mitt lag. Det är hemligheten, säger Kings-tränaren Vedran Bosnic till SVT Sport efter matchen.

Det var en rörig finalmatch mellan Norrköping och Södertälje, när Dolphins hade chansen att hindra Södertäljes guldglädje i den fjärde matchen i finalserien, samtidigt som Södertälje jagade den fjärde raka segern i serien och dessutom det fjärde raka SM-guldet.

Starkast i andra halvlek

Den regerande mästaren tog snabbt ledningen i matchen i början av den första perioden. Trots att hemmalaget höll sig i hälarna på Södertälje räckte det aldrig riktigt till. Man tog ledningen i matchen vid två tillfällen men Kings var för starka.

– Taktiskt gjorde vi en bra andra halvlek. Det avgjorde, säger Bosnic som efter matchen inte tänkte längre fram i tiden än guldfirandet och på frågan om han kommer bli kvar i Södertälje:

– Jag blir kvar hela natten i stan och firar. Det är just nu resten av mitt år, säger han.

Norrköping gav matchen dramatik när man i den fjärde perioden visade att man inte skulle räknas bort innan matchen var avblåst. Hemmalaget hotade ända in slutsekunderna när man jagade ett Södertälje med bara fyra poängs ledning. Men Södertälje behöll greppet och vann.

– Tungt såklart. Men vi kämpade på. Vi var värda en vinst i alla fall. Men grattis till Södertälje, säger Norrköpings Mikael Lindqvist till SVT Sport.

Mycket nerver i avgörandet

Trots att Södertälje i den första halvleken såg ut att kunna säkra matchen och SM-guldet, var det för många misstag som hindrade de att dra i från med för många poäng. Norrköping kunde komma i kapp, men satte även de käppar i hjulet för sig själva när man missade flera kast och slarvade bort bollar som Kings kunde plocka upp.

Det var onekligen en hel del finalnerver som satte stopp för de båda lagen.

Slutspelets mest värdefulle spelare blev Skyler Bowlin som sköt 21 poäng den här matchen. En spelare som inte minst påverkades av finalnerverna.

– Jag bestämde mig för att hålla mig mentalt tuff. Att stanna  kvar i min matchplan, säger han efter den finalmatchen som blev avgörande för Södertäljes fjärde raka SM-guld.

Fakta: Tio senaste mästarna

2015/16: Södertälje.

2014/15: Södertälje.

2013/14: Södertälje.

2012/13: Södertälje.

2011/12: Norrköping.

2010/11: Sundsvall.

2009/10: Norrköping.