Arkivbild. Marcus Eriksson var tillbaka i det svenska landslaget. Foto: Bildbyrån

Snöplig kvalförlust för basketherrarna

Uppdaterad
Publicerad

Sverige var nära en imponerande vändning borta mot Portugal i förkvalet till VM-kvalet i basket.

Men Portugal vann till slut med två poäng, 79–77.

Det svenska herrlandslaget i basket har påbörjat vägen till VM. Men det blev inte den start man hade önskat sig. Borta mot Portugal förlorade svenskarna med 77–79.

Men en blågul vändning var nära. Med mindre än fem minuter kvar att spela låg Sverige under med tolv poäng, och när lite mer än en halv minut återstod var det likaläge. Portugiserna lyckades dock göra två poäng och sätta stopp för det efterföljande svenska anfallet och bärgade till slut segern.

Noterbart är att Marcus Eriksson, till vardags i tyska Alba Berlin, var tillbaka i landslagströjan för första gången sedan februari 2018.

Poängbäst i Blågult var Chris Czerapowicz med 16 poäng.

Efter att Sverige missade kvalificering till basket-EM nästa år, fick man i stället en plats i förkvalet till VM-kvalet, som startar i november. Och trots den inledande förlusten lever chansen i allra högsta grad.

I Sveriges grupp i förkvalet spelar även Luxemburg. Lagen möter varandra två gånger var där de två bästa går vidare till VM-kvalet. Förkvalet spelas i en bubbla i portugisiska Matosinhos.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.