Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Dino Pita. Foto: Bildbyrån

Södertäljestjärnans kritik: ”Det är en katastrof”

Publicerad

Sekretariatet missade att bokföra Dino Pitas straff som poäng när Södertälje förlorade mot Wetterbygden. Trots det kommer resultatet kvarstå.
Ett beslut som upprör Kings-stjärnan.
– Det är en katastrof att man missar att notera poäng, säger han till SVT Sport.

Dino Pita lockades hem till ett Europasatsande Södertälje till den här säsongen efter flera år utomlands – senast från slovakiska Levicki.

I onsdags, i Kings ligapremiär borta mot Wetterbygden, var Pita med om någonting som han aldrig varit med om tidigare. I den andra perioden satte han ett straffkast, som senare räknades som miss. Poängfelet innebar i slutändan att Södertälje förlorade med 88-87.

– Rent spontant tycker jag det är en katastrof att man missar att notera poäng när basket handlar om att göra poäng. Det här är en boll som gått igenom en korg och så har man noterat det som miss när det är en poäng. Det får inte hända. Framförallt inte om vi vill att basketen ska växa i Sverige. Jag har spelat i många andra länder. I Rumänien kan sådant här ske med mening, men inte ens där har jag varit med om att det här sker, säger han till SVT Sport.

Upptäckte det samma kväll

Svenska basketförbundet har tittat på situationen, men bestämt sig för att resultatet kvarstår. Någon som irriterar Pita.

– Klart jag vill att vi skulle ha spelat förlängningen. Svaret vi fått från förbundet är att det hände i andra perioden och att det inte var avgörande. Jag tycker det är ett jättekonstigt och dåligt svar. Som det ser ut nu ska kommissarien stängas av i en månad. Varför ska man markera nu? Det är minst tre personer som gjort fel. Det är sex ögon. Det är ett straffkast, jag vet inte hur det gått till när de missade det.

Upptäckten skedde efter matchen.

– Vi såg det i statistikpappret. Jag hade skjutit fem straffar och det stod att jag missat två. Jag visste att jag bara missat en. Sen tänkte vi att vi måste kolla klippet från matchen. Det var så det gick till. Vi skickade direkt till förbundet samma kväll.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer