Spanien knockade Australien efter två förlängningsperioder. Foto: Bildbyrån

Spanien knäckte Australien efter två förlängningsperioder

Australien hoppades ta revansch på Spanien, men fick till slut se sig besegrade med 95-88 i en gastkramande VM-semifinal i Kina. Två förlängningsperioder krävdes för att skilja lagen åt.

Vid OS i Rio de Janeiro 2016 förlorade Australien mot Spanien i bronsmatchen med en ynka poäng. Den förlusten fungerade som tändvätska för Australien i dagens VM-semifinal mot Spanien.

I en sevärd, tät och intensiv första halvlek var det Australien som kopplade greppet och kunde gå till pausvila med fem poängs ledning 37-32. Patty Mills var poängbäst på plan med elva poäng i den första halvleken.

Spanien närmade sig

I den tredje perioden påverkades spelarna helt klart av det höga tempot. Trepoängsskyttet var inte klockrent från endera av lagen. Spanien närmade sig dock poängmässigt och var endast tre poäng efter inför sista perioden.

Slutet blev väldigt dramatiskt. Spanien kom närmare och i samma takt blev Australien mer stressat. De stod för några enkla misstag och med 8,7 sekunder kvar var Spanien ikapp och förbi med en poäng. När 4,7 sekunder återstod fick Mills chansen att med två straffkast sätta segerbollen för Australien, men Mills satte endast ett kast och matchen slutade 71-71 efter ordinare i tid.

Rubio och Gasol avgjorde

I förlängningen var det lika tätt. Spaniens offensive jätte Marc Gasol var tvungen att sätta två straffkast med endast 4,7 sekunder kvar och det gjorde han, 80-80, och en ny förlängningsperiod på fem minuter väntade.

I den andra förlängningsperioden gick Spanien på knock. Firma Ricky Rubio och Marc Gasol, poängbäst i Spanien med 33 poäng, sänkte till slut Australien med 95-88. Mest poäng i Australien, 34, gjorde Patty Mills.