Högsbos Elin Johansson. Foto: Bildbyrån

Succéklubben hotad i coronakrisen

Uppdaterad
Publicerad

Högsbo damer gjorde succé som nykomlingar i basketligan när laget tog SM-silver i fjol.

Men nu kämpar föreningen för sin överlevnad på grund av coronakrisen, skriver Göteborgs-Posten.

Coronavirusets spridning slår hårt mot idrottsvärlden. För Högsbo är den värsta smällen att klubbens stora basketfestival – varifrån två tredjedelar av föreningens samlade årsintäkter kommer – inte kan genomföras som planerat med de 740 anmälda lagen.

– Vi lever på den. Det blir ett väldigt, väldigt tufft år, det ska jag säga. Det är därför vi måste titta på alla delar så att vi ändå kan ha en verksamhet kvar till nästa år. Hela föreningen står på den festivalen, säger verksamhetschefen Carina Peleg till GP.

Corona och idrott

Turneringen, som är planerad till den 21-24 maj, är inte officiellt inställd och Peleg säger till GP att man försöker hitta en alternativ lösning.

Alla anställda inom Högsbo är permitterade och jobbar bara 40 procent. A-lagsspelarnas kontrakt gick ut den sista mars och föreningen har blivit lovade viss ekonomisk hjälp från kommunen i form av att man ska slippa amortera på sina lån under året.

Men frågan är om det räddar Högsbo, som är en av Sveriges största basketföreningar med omkring 700 medlemmar, från konkurs.

– Vad kan jag säga? Vi jobbar alla för fullt för att inte hamna i den situationen. Just nu ser jag inte den risken, men fråga mig i juli så kanske vi har en helt annan bild. Vi fortsätter att planera framåt och är anmälda till Basketligan, men vi har samtidigt dragit helt i handbromsen och sitter stilla. Det är så det är nu, säger Peleg till GP.

I år ställdes slutspelet in på grund av coronaviruset, men Högsbo slutade dessförinnan trea i serien.

MER OM DEN EKONOMISKA KRISEN: Iksu kan tvingas dra sig ur SSL: ”Ser väldigt dystert ut” (2 april 2020)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona och idrott

Mer i ämnet