Superskrällen: Högsbo vann första SM–finalen

Uppdaterad
Publicerad

Högsbo stod för en jätteskräll – igen.

Liganykomlingen tog hem den första SM-finalen mot Umeå med 68-63.

– Vi hade ett bra försvar och kämpade hårt, säger Högsbos Hanna Johansson till SVT Sport.

Sällan har favoritskapet varit större på ett lag i en SM-final, än det som A3 Basket bar på inför den första matchen mot Högsbo.

Umeå-laget har förlorat fyra finaler i rad – samtliga mot Luleå. Nu spelar de final för femte året i rad, och för motståndet stod ett rejält skrällgäng.

Göteborgslaget Högsbo är nykomling i Svenska basketligan dam, kom sjua i serien – och de lyckades slå ut femfaldiga mästaren Luleå i kvartsfinalen.

Och det var precis så det såg ut.

A3, som bara förlorat en match på hemmaplan under hela säsongen såg nervöst ut. Det syntes inte minst på straffkastprocenten, 42 procent. Högsbo däremot presterade på topp.

– Det som avgjorde var Högsbos offensiva returer och vi hade väldigt låg skottprocent från trepoängslinjen, säger Umeås Ama Degboen till SVT Sport.

Johansson ledde sitt lag under första halvek, dominerade under korgarna, och i halvtid ledde man överraskande med en poäng 32–31.

Men Umeå visade varför man vann serien, och kom tillbaka från ett 43-37 underläge. Och med fem minuter kvar hade hemmalaget ledningen. Men Högsbo vände än en gång, och det blev trots allt bortajubel vid slutsignalen.

– Vi har pratat om att det gäller att hålla huvudet kallt. Att vi inte tappar humöret och så. Sedan kämpade vi oss tillbaka, säger Johansson.

Högsbo vann den första finalen med 68-63, och är nu två segrar från klubbens första SM-guld på 43 år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.