Giannis Antetokounmpo stod i centrum efter att Milwaukee Bucks säkrat första NBA-titeln på 50 år. Foto: TT

Superstjärnan gjorde 50 poäng när första NBA-titeln på 50 år säkrades

Uppdaterad
Publicerad

Superstjärnan Giannis Antetokounmpo gjorde 50 poäng när Milwaukee Bucks vann sin första NBA-titel på 50 år. Detta efter att Phoenix Suns besegrats med 105-98.

– Det är verkligen läge att fira, säger han.

Han satte 17 av 19 straffkast vilket han gladde sig speciellt åt.

– Folk har sagt åt mig att jag inte kan sätta straffkast men det gjorde jag i kväll. Jag är en utflippad mästare, säger Antetokounmpo enligt AP.

Det var grymt drag i hallen och det hördes knappast någon skillnad när Giannis hetsade pubilken med 20 sekunder kvar. På ett torg i närheten hade 65000 fans samlats för att fira den första titeln på ett halvt sekel.

– Det är en sådan välsignelse att få jobba med Giannis varje dag. Han är en sådan speciell människa, faktiskt mer speciell som människa än som spelare. Jag har lärt mig så mycket av honom och hans ledarskap, säger coachen Mike Budenholzer enligt Reuters.

Vände 0-2 i matchserien

Mikwaukee Bucks vann sin första NBA-titel 1971. Sedan dess har det varit en lång väntan. Och när finalserien inleddes med två förluster mot Phoenix Suns såg det ut som att väntan inte var över.

Men Milwaukee kom tillbaka, och i och med nattens seger mot Phoenix på hemmaplan blev det fyra segrar i rad – och därmed är NBA-titeln också i hamn.

Finalseriens viktigaste spelare

Lagets stora stjärna Giannis Antetokounmpo stod för 50 poäng, flest i matchen och utsågs till finalseriens viktigaste spelare. Phoneix Jae Crowder ordnade 41 poäng.

Matchen var jämn, och hemmalag och gäster turades om med att vinna perioderna. Milwaukee ryckte i från med 26–16 i första, medan Phoenix gick om och upp i ledning med 47–39 i andra. Efter tredje var det helt jämnt, 77–77.

Milwaukee drog återigen ifrån i sista perioden. Men två frikastpoäng av Phoenix med dryga minuten kvar gjorde att det bara skilde fyra poäng mellan lagen.

Men närmare än så kom aldrig Phoenix, och Milwaukee kan fira sin titel efter 4–2 i matcher.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.