Foto: Bildbyrån

Svensk seger i basketkvalet

Uppdaterad
Publicerad

VM-hoppet lever för de svenska basketherrarna.

Borta mot Bosnien och Hercegovina tog man en viktig seger med 88-72.

Sverige vann hemmamötet för en dryg vecka sedan, men förlorade sedan bortamatcherna Armenien och Slovakien innan de åkte till Bosnien och Hercegovina.

Stod emot fysiskt Bosnien

I Zenica, utanför Sarajevo, inledde Sverige lite blekt, men hämtade in bosniernas ledning till 23–23 vid den första periodpausen. I den andra ryckte Sverige ifrån till 44–36 vid halvtidsvilan. Trots hårdare fysiskt spel av hemmalaget kunde svenskarna dra ifrån ytterligare och i den sista perioden rann det iväg och Sverige vann med 16 poängs marginal.

Sverige lyckades stoppa det bosniska underbarnet Dzanan Musa, som gjorde flest poäng av alla i hela förkvalet. Han lyckades inte sätta mer än tolv poäng, de flesta i första perioden, och avslutade på bänken besviken med huvudet i händerna, skriver Internationella basketförbundet i sin direktrapportering från kvalet.

Massamba hetaste svensk

För Sveriges förbundskapten Vedran Bosnic var det en stor seger – i sin födelsestad Sarajevo.

Thomas Massamba var hetaste svensken och satte 20 poäng, tog fyra returer och svarade för fyra assist. Marcus Eriksson svarade för 15 poäng och Nicholas Spires för 14.

Sverige avslutar VM-kvalet med hemmamatcher mot Slovakien och Armenien i Uppsala. Vinner Sverige båda matcherna är man definitivt klar för nästa kval till VM 2019.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.