Melwin Pantzar har spelat i den spanska högstaligan den här säsongen. Foto: Svenska basketförbundet

Svenska baskettalangen får chansen i landslaget

Uppdaterad
Publicerad

Förbundskapten Vedran Bosnic har tagit ut truppen till VM-kvalet som fortsätter i juni.

En som får chansen är 18-årige supertalangen Melwin Pantzar som är uttagen för första gången i seniorsammanhang.

– Han har utvecklats mycket under de senaste, månaderna, säger Bosnic till förbundets hemsida.

Melwin Pantzar har tagit klivet in i Real Madrids a-lagstrupp och debuterade i den spanska högstaligan den här säsongen. Nu får den svenska talangen chansen i landslaget.

– Truppen är ungefär densamma som tagit oss dit vi är i dag, och precis som i varje fönster så försöker vi ta in några nya ansikten. Den här gången är Melwin med, som utvecklats mycket under de senaste månaderna, säger förbundskapten Vedran Bosnic till Svenska basketförbundets hemsida.

Melwin Pantzar är en av sju svenskar som spelat i den spanska högstaligan den här säsongen.

Truppen innehåller just nu 17 spelare och två reserver men kommer att bantas ner till 14. Till varje VM-kvalmatch kommer sedan tolv av dessa 14 spelare att skrivas in.

Bara en seger så här långt

Sverige möter Lettland på hemmaplan den 28 juni och den 1 juli ställs man mot Turkiet på bortaplan.

– Båda lagen (Lettland och Turkiet) kommer att ha bättre trupper än tidigare möten med sina Euroleague-spelare tillbaka. Det borde motivera oss ännu mer, och med vår fantastiska publik i ryggen kan vi tävla med alla lag, det visade vi på Hovet senast, säger Bosnic.

De svenska herrarna har tre förluster och en seger hittills i VM-kvalet.

För att gå vidare från gruppen krävs att Sverige blir minst trea i gruppen om fyra lag. Inför de avgörande matcherna i juni och juli ligger Sverige sist i gruppen, en seger mot Lettland är i princip ett måste för att ha chansen att gå vidare till den andra rundan i kvalet till VM i Kina 2019.

I augusti förra året avancerade Sverige från förkvalet.

Hela truppen

Adam Ramstedt, Alexander Lindqvist, Anton Gaddefors, Christopher Czerapowic, Joakim Kjellbom, Jonathan Person, Ludvig Håkanson, Marcus Eriksson, Martin Pahlmblad, Nicholas Spires, Simon Birgander, Thomas Massamba, Tobias Borg, Viktor Gaddefors, Melwin Pantzar, Johan Löfberg, Denzel Andersson.

Reserver: Charles Barton Jr, Carl Engström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.