Frida och Elin Eldebrink var poängstarkast för Sverige. Foto: Bildbyrån

Sverige till åttondel trots storförlust

Uppdaterad
Publicerad

Sverige förlorade stort mot Belarus, 54-78, men är ändå vidare till åttondelen i EM tack vare livbojen, arrangörsnationen Spanien, som vann mot Slovakien sent under söndagskvällen.

– Ibland funkar det och ibland inte. Det är en tuff match och jag tycker att vi gör ett hyfsat jobb, sade Kalis Loyd till SVT Sport innan det stod klart att man gått vidare.

En tuff start för Sverige mynnade ut i en svensk förlust. När svenskorna hade svårt att få kontroll på sitt trepoängsskytte var Belarus exemplariska med sitt, och det blev en fantastisk inledning för de rödvita.

Kalis Loyd hade svårt att hitta korgen, och det var först i den andra perioden som hon gjorde sina första två poäng. Trots en stark defensiv av Sverige var Belarus tongivande under korgen, något som SVT Sports expert Elisabeth Egnell tog fasta på.

– Sverige är sårbara under korgarna, sade Egnell.

De blev två jobbiga perioder för svenskorna. In i halvtidsvilan stod det 40-29 till Belarus.

– Det är en tuff halvlek, där de får enkla poäng under korgarna. Vi måste vara fysiska, knuffas lite och dra några fouls för att markera att här är det inte enkelt att få poäng, sade Elin Eldebrink till SVT Sport.

”Man kan inte finlira sig tillbaka”

Inför den tredje perioden menade Eldebrink att de blågula var tvungna att hitta tillbaka till sitt spel, men Belarus fortsatte sätta press och dominerade. Inför den sista perioden hade Sverige 15 poäng att hämta in, och frustrationen var påtaglig.

– Man kan inte finlira sig tillbaka in i matchen, då måste man kanske spela ett mer fysiskt spel, sade SVT sports expert Elisabeth Egnell.

Och Sverige kom inte tillbaka. Coach Marco Crespis främsta fokus har varit inställt på Slovakien och Belarus, men den ”enkla” vägen blev tuff mot dagens motståndare. Frida Eldebrink var poängstarkast med sina 13 poäng.

En klar seger och raka vägen till kvartsfinal för Belarus. Sverige var beroende av andra resultat, där Spanien, vunnit de två senaste EM-turneringarna, utklassade Slovakien med 93-61 i Valencia inför storpublik som gav en härlig inramning. Under måndagen väntar Italien för Sverige i åttondelsfinal, eller kval till kvartsfinal som det också kallas. Den sänds från klockan 17.50 i SVT Play.

– Det är tuff match. Jag tycker att vi gör ett hyfsat jobb, men det är bara att glömma matchen, sade Kalis Loyd efter matchen.

KLIPP: Sverige föll i basket-EM

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.