Foto: Bildbyrån

Sverige grupptvåa efter förlust – möter Lettland i åttondel

Uppdaterad
Publicerad

Trots upphämtning i den sista perioden kunde Sverige inte rå på världsfyran Frankrike.

Förlusten med 65-71 betyder att svenskorna blir tvåa i gruppen och möter Lettland i åttondelsfinal.

– Viktigt att vi gjorde en bra match i dag, säger Elin Eldebrink som gjorde 18 poäng.

Sverige höjde sig rejält i den andra halvleken, framför allt i den sista perioden som laget vann med fyra poäng, och nerv i matchen sista minuterna.

– Vi är mer aggressiva allihopa, vi vågar och tar positioner och får till det aggressiva även i försvaret, säger Elin Eldebrink.

Trots att det blev förlust med 65-71 tar Sverige med sig att man utmanade världsfyran – en viktig känsla inför morgondagens åttondelsfinal mot Lettland.

– Viktigt att vi gjorde en bra match. Det var lite mycket turn overs men vi visar aggressivitet och vi kan skapa och spela så här bra mot Frankrike, säger Elin Eldebrink.

Elin Eldebrink var hela tiden ett stort hot för det franska försvaret och var star i sina attacker mot korgen. Hon blev poängbäst i matchen med 18 – personligt rekord med en poäng i den blågula dressen.

”VI tillhör den här eliten”

I kvartsfinalen i EM 2013 mot just Frankrike blev det 17 poäng för Eldebrink.

– Frankrike kanske passar mig bra, skrattar Elin. Nej, men jag bryr mig inte om jag gör 18 eller 2, det viktiga är att laget spelar bra.

Frankrike hade en stabil tiopoängsledning större delen av matchen men i sista perioden lyckade svenskorna alltså krympa avståndet. Ett tag var underläget bara fyra poäng men närmare än så kom aldrig Sverige som ändå pressade ett av världens bästa lag.

– Vi tillhör den här eliten, vi spelar bra. Vi vill ju verkligen vinna så varje stopp och varje poäng räknas så det är mycket känslor en sådan här match, säger Amanda Zahui.

Frankrike gjorde ett första ryck i slutet av den första perioden efter svenska mardrömssekunder. Med två sekunder kvar foulade Ellen Nyström Frankrikes Valeriane Ayayi från trepoängslinjen.

Fransyskan sänkte samtliga tre straffkast och vid det efterföljande inkastet från baslinjen slog Louice Halvarsson bollen i nävarna på Bria Hartley som kunde göra två enkla poäng.

”Lettland vill också spela snabbt”

På bara två sekunder blev 9-13 till 9-17 för världsfyran Frankrike.

Sverige växlade mellan man-man-försvar och zonspel och kontrollerade Frankrikes insidespelare på ett bra sätt. Bara stjärnan, 193 centimeter långa Sandrine Gruda, fick utrymme och kom upp i tolv poäng första halvleken. Gruda landade till slut på 16 poäng totalt i matchen.

I en bra svensk insats kastade dock laget bort på tok för många bollar – även den här matchen.

– Ibland vill man lite för mycket och det handlar om att vi måste försöka hålla det där lilla lugnet. Men sedan är det också vilja som avgör så det gäller att försöka hitta en balans, säger Elin Eldebrink.

Redan i morgon väntar åttondelsfinal mot Lettland – en match som sänds i SVT klockan 17.30.

– Lettland vill också spela snabbt så det blir två lag som vill spela aggressivt, fysiskt och snabbt, säger Elin Eldebrink.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.