Sverige slår ut värdnationen ur EM

Uppdaterad
Publicerad

Med Frida Eldebrink längst fram i ledet tystade Sverige hemmapubliken i Riga och slog Lettland med 77-62 i åttondelsfinalen. Nu väntar kvartsfinal i basket-EM för första gången på sex år.

– Det var på tiden, säger en segerrusig Frida Eldebrink till SVT Sport.

– Det är helt fantastiskt. Vi har jobbat för det här så länge. Man är bara helt euforisk, nu vill man bara att nästa match ska vara direkt, fortsätter hon.

Sverige inledde i ett ruskigt högt tempo. Inte minst Kalis Loyd som satte tonen med åtta poäng i matchinledningen. Bredvid Loyd är en av de stora svenska hjältarna Frida Eldebrink. Trots att hon tidigt i matchen grinade illa och haltade av var hon tillbaka med en hårt tejpad fot och ledde Sverige vidare i slutspelet med sina 21 poäng. Poängbäst i både Sverige och matchen.

– Ibland är det bra att få ett litet break. Jag fokuserade på att jag hade ont i foten, då släppte allt annat. Jag fick lite flow och satte skottet när jag stukade foten. Jag hade inte riktigt hittat hoppskotten innan, säger Frida Eldebrink.

Stark första halvlek la grunden

Sverige spelade inledningsvis aggressivt under båda korgarna, tog ledningen direkt och ledde som mest med fyra bollar i första perioden innan lettiskorna kvitterade till 8-8. Men när Amanda Zahui fick chansen och satte två av tre straffkast ordnade hon en ny fyrapoängsledning. Den hann växa till nio bollar innan den första perioden var slut.

Undvek ny genomklappning – nu väntar nästa värdnation

Lettiskorna var aldrig nära under den första halvleken som rann iväg till 55-23 i svensk favör. Den tredje perioden var precis som tidigare under turneringen inte Sveriges starkaste. Hemmalaget hade skärpt till sig och vann perioden med tre bollar.

Med genomklappningen mot Tjeckien färskt i minnet behöll svenskorna koncentrationen och hålla avståndet neråt.

Nu väntar kvartsfinal mot den andra hemmanationen, Europamästarna från 2015, Serbien. Den spelas i Belgrad på torsdag och visas i SVT.

Matchfakta

Sverige-Lettland 77-62 (23–14, 22–9, 14–17, 18–22)

Sverige: Frida Eldebrink 21, Kalis Loyd 14, Binta Drammeh 12, Amanda Zahui 12, Elin Eldebrink 9, Louice Halvarsson 5, Klara Lundquist 2, Regan Magarity 2.

Lettland: Elina Dikaioulaku 14, Aija Brumermane 13, Paula Strautmane 8, Ilze Jakobsone 7, Kate Kreslina 5, Jeva Pulvere 5, Zenta Melnika 4, Karline Pilabere 2, Digna Strautmane 2, Laura Ikstena, Luize Septe.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.