Sveriges basketlandslag deppar efter VM-kvalförlusten mot Ukraina. Foto: Bildbyrån

Sverige numret för litet i VM-kvalet

Uppdaterad
Publicerad

Sverige stod för en stark inledning och en stark avslutning – men föll hemma mot Ukraina med 76-84 när VM-kvalet började i dag.

– Vi tappade i några minuter och så bra disciplinerade som de är straffade de oss direkt, säger Viktor Gaddefors till SVT Sport efter matchen.

Efter att ha vunnit sin grupp i sommarens förkval startade Sveriges VM-kval i kväll. I Norrköping tog man emot Ukraina och inledde lovande.

I skarpskytten Marcus Erikssons frånvaro var Ludvig Håkanson pigg. Svenskarna hämtade bland annat upp ett sjumålsunderläge och efter första kvarten var ställningen 22-25.

”De blir mycket mer aggressiva”

När domaren blåste i gång matchen igen la de stora ukrainarna i en högre växel. Sverige blev stillastående och tappade rörligheten i anfallsspelet, samtidigt som Serhij Gladyr gjorde kvarten till sin egen med träffsäkra trepoängare.

Gästerna drog ifrån, både sett till poäng och returtagning, och ledde med 53-34 i halvtidspausen. Håkanson menade att Ukraina ökade intesiteten.

– De är väldigt stora och vi stoppar deras stora helt okej, men sedan börjar de sätta treor och då försvarar vi oss mot det – och då kommer de stora tillbaka. Man måste hitta en balans och vara jämnare för att slå sådana här lag, sa han till SVT Sport efter matchen.

Spelade upp sig

Sveriges förbundskapten Vedran Bosnic var fortsatt aktiv när andra halvlek drog i gång och en klappande publik försökte ge hemmalaget luft under de gula vingarna.

Ukraina fortsatte dock trumma på och inför sista kvarten satt man fortfarande i förarsätet, med 53-69 på resultattavlan, men då spelade hemmalaget upp sig.

Chris Czerapowicz, tillbaka från skada, bidrog till att ge Sverige kontakt med sina 26 poäng och tröttkörd byttes han sedan ut. Från sidlinjen såg han lagkamraterna blåsa ännu mer liv i matchen, men när krutröken skingrats stod Ukraina som vinnare med 76-84.

”Vi ställs mot toppnationer”

Efter slutsignalen resonerade Viktor Gaddefors kring vad som gick snett.

– Vi tappar i andra kvarten, annars hade vi kunnat vara med i matchen. Nu fick vi jaga hela matchen och det var tufft för oss. I början spelade vi väldigt mycket tillsammans, vi var tuffa och hade energi. Sedan tappade vi i några minuter och så bra disciplinerade som de är straffade de oss direkt, sa han till SVT Sport.

På söndag ställs Sverige mot Lettland, som förlorade med 85-73 borta mot Turkiet tidigare i dag. Ludvig Håkanson ser fram emot mötet.

– Jag är stolt över laget i dag. Vi visade mycket hjärta och kom nästan ikapp. Vi försöker bygga vidare på det här och vara jämnare på söndag. Vi ser alla matcher som en möjlighet. Nu åker vi till Riga och försöker slå Lettland som inte har sina största stjärnor med, sa han till SVT Sport.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.