Sverige ska försöka påverka slöjförbud

Uppdaterad
Publicerad

Slöjförbudet inom de högsta svenska basketligorna fortsätter att vålla debatt.
Svenska basketförbundet lovar att försöka påverka det internationella basketbollförbundet.

”Vi är skyldiga att följa det internationella basketbollförbundets regler i basketettan och basketligan”, skriver Mats Carlson, Svenska basketbollförbundet, i en replik på DN Debatt, sedan advokat Stefan Alvén skrivit att förbundet förbjudit slöja.

Fallet gäller 18-åriga Noha Berhan, som inte får spela för Huddinge i basketettan. Alvén är hennes ombud.

Förbundet gav henne dispens att spela kvalet till basketettan i våras, men avslog hennes ansökan om dispens för ligaspelet.

”Säkerheten måste alltid gå först, det är vårt ansvar som arrangör av idrotten”, skriver Mats Carlson, men håller med Alvén om att det finns specialdesignade idrotts-hijab som gör det säkrare att idrotta med dem.

Han skriver att styrelsen kommer att diskutera hur man ska påverka det internationella basketbollförbundet Fiba ”för att underlätta spel med huvudbonad”. Fiba utvärderar just nu eventuella förändringar i regelverket.

I advokat Stefan Alvéns debattartikel uppmanar han ”basketbollförbundet att snarast ompröva sitt beslut att förbjuda spel i hijab”.

Han skriver också: ”Mot bakgrund av den öppenhet och tolerans som vanligtvis finns inom svensk basket vore det välkommet att förbundet tar tydlig ställning för att tillåta spel i hijab, och inte bara hänvisar till Fibas regelverk”.

Han skriver vidare att svensk idrott har en skyldighet att rätta till beslutet så att Noha Berhan känner sig välkommen igen. Hon tränar fyra–fem gånger i veckan och hennes dröm är att bli professionell basketspelare i USA.

*Internationella basketbollförbundet (Fiba) tillåter inte huvudbonader för att de kan utgöra en säkerhetsrisk.
*Svenska basketbollförbundet (SBBF) lyfte förbudet mot slöja på alla nivåer utom för de två högsta ligorna, basketligan och basketettan.
*Förbundet gav 18-årina Noha Berhan, Huddinge, dispens att spela kvalet till basketettan i våras, men har avslagit hennes ansökan om dispens för ligaspelet.
*Förbudet mot huvudbonader har orsakat protester runt om i världen och senare i höst ska Fiba ta beslut om de ska ta bort förbudet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.