Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT erfar att baskettalangen Elliot Cadeau kommer att göra landslagsdebut i VM-kvalet mot Tyskland den 24 februari. Matchen sänds i SVT. Foto: Bildbyrån

SVT erfar: Elliot Cadeau gör landslagsdebut i VM-kvalet mot Tyskland

Uppdaterad
Publicerad

Han beskrivs som framtiden för svensk herrbasket.

SVT Sport erfar nu att 18-årige Elliot Cadeau kommer att göra landslagsdebut i samband med VM-kvalet mot Tyskland i februari.

– Det här är något som svensk basket har suktat efter, säger SVT:s expert Nick Rajacic.

Sveriges hopp om att nå VM släcktes i november trots segern mot Israel.

Nu handlar det i stället om att spela för stolthet, viktiga rankingpoäng – och framtiden.

SVT Sport erfar att 18-årige Elliot Cadeau för första gången kommer att få speltid i seniorlandslaget i samband med VM-kvalsamlingen i februari. Då väntar först Tyskland på bortaplan den 24 februari, följt av Estland på hemmaplan i Malmö den 27:e. Båda matcherna sänds i SVT.

Supertalangen har varit uttagen till landslagsläger tidigare, men då aldrig varit ombytt till själva matcherna.

Nu ska han alltså få visa vad han går för på planen.

– Det är enormt. Äntligen en talang på herrsidan som har potential att nå väldigt långt. Han kan bli något alldeles speciellt och enligt mig är han den största talangen som svensk basket någonsin har haft, säger SVT:s expert Nick Rajacic.

Så det är rätt beslut att släppa fram honom?

– Ja, det är lite för sent kan jag tycka, haha!

”Han är affischnamnet för framtiden”

Varför tror du att de har väntat?

– Jag tror att de har väntat för att det varit VM-kvalmatcher och nya coacher som varit tvungna att bevisa att de kan vinna matcher på en hög nivå. De vill ha de tolv bästa spelarna på planen och har kanske inte velat ge en 18-åring chansen att komma in. Nu kan Sverige inte nå VM längre och då är det ett perfekt tillfälle att låta Cadeau spela.

Hur mycket kan han bidra med i det här skedet?

– Det som kommer att hända nu är att han kommer att komma in på planen och så kommer det att se riktigt illa ut i några minuter. Han möter trots allt barn borta i USA och har aldrig spelat mot seniorer. Nu ska han plötsligt ställas mot spelare från Europas bästa ligor. Det kommer stundtals att se illa ut, men det är så den naturliga processen är och snart kommer han att visa vilken potential han har.

En investering i framtiden av svenska landslaget med andra ord?

– Definitivt. Den bästa möjliga investeringen Sverige kan göra. Han är affischnamnet för framtiden.

ARKIV: 17-åriga basketlöftet vill ta Sverige till OS (2 november 2021)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.