Foto: Bildbyrån

Tre svenskar tar över basketlandslaget

Uppdaterad
Publicerad

Ludwig Degernäs, Joakim Källman och Mikko Riipinen.

Det är trion som tar över det svenska herrlandslaget i basket.

– Det är tre ambitiösa coacher, säger generalsekreteraren Fredrik Joualmo.

Precis som på damsidan väljer det svenska basketförbundet att tillsätta en trio som förbundscoacher. Det blir tre namn som tidigare haft uppdrag i ungdomslandslagen: Ludwig Degernäs, Joakim Källman och Mikko Riipinen.

De ersätter Hugo Lopez, som lämnat sitt uppdrag av personliga skäl.

– Det är tre ambitiösa coacher med rötter och hjärtan i svensk basket. De kommer att kompletteras med en fjärde person men vi känner ingen stress i den processen, säger generalsekreterare Fredrik Joulamo enligt förbundets hemsida.

Första uppdraget blir VM-kvalet som drar i gång den 25 november, mot Finland. Övriga lag i gruppen är Kroatien och Slovenien. Matcherna avgörs i november i år, februari samt juni-juli nästa år.

Alla tre sitter på ett tränaruppdrag i varsitt lag. Degernäs tränar Södertälje, Riipinen basar över Norrköping Dolphins och Källman rattar Nässjö.

VM spelas i Japan, Indonesien och Filippinerna 2022.

Klipp: Trio tar över damlandslaget (4 oktober)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.