USA:s president Donald Trump tycker att bojkotten i NBA förstör basketen. Foto: Bildbyrån

Trump: Protesterna kommer förstöra basketen

Uppdaterad
Publicerad

Efter tre dagars bojkott återupptas i dag NBA-basketen.

Då riktar USA:s president Donald Trump kritik mot ligans politiska ställningstaganden.

– Det som de sysslar med i NBA kommer att förstöra basketen, säger Trump enligt nyhetsbyrån Reuters.

Efter att 29-årige Jacob Blake sköts med åtta skott i ryggen av en polis i delstaten Wisconsin har flera amerikanska idrottare protesterat. Flera NBA-matcher ställdes in som en protest mot polisvåldet mot svarta i USA – men under lördagen återupptas slutspelet.

Landets president Donald Trump mötte pressen i natt, svensk tid, och uttalade sig då om bojkotten.

Protesterna och de uppskjutna matcherna är ett hot mot NBA:s framtid, menar Trump.

– Det är väldigt illa för NBA. Och det kommer att vara lika illa för den amerikanska fotbollen (om de väljer att göra likadant, reds anm), säger presidenten.

När NBA nu återupptar spelet är det med flera åtgärder för att främja social rättvisa, däribland öppnas vallokaler i alla arenor som ägs av NBA-lag. Detta för att öka möjligheten för riskgrupper att rösta i presidentvalet.

En annan faktor till att ligan och spelarfacket kom överens var att NBA lovat att driva på jämställdhetsarbetet i samhället.

KLIPP: SVT:s korrespondent Stefan Åsberg: ”Har aldrig upplevt att idrotten tagit så tydlig politisk ställning som nu” (27 augusti 2020)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.