Umeås Sandra Hansson och Alyssa Lawrence jublar. Foto: Bildbyrån

Umeå vann förlängningsdrama – en seger från SM-guldet

Uppdaterad
Publicerad

Umeås basketdamer är en seger ifrån SM-guld.

Måndagens tredje finalmatch hemma mot Högsbo blev en jätterysare som krävde förlängning.

– Vi vet att det kommer att bli en kokande kittel i Göteborg på onsdag, säger Umeås coach Janne Enjebo efter seger med 82–74.

Efter att Umeå haft greppet under större delen av matchen så blev avslutningen rejält dramatisk.

Umeå hade ledningen med åtta poäng med tre och en halv minut kvar att spela, men Högsbo kom tillbaka och tog ledningen med 70–68 när ungefär en halvminut återstod. Hemmalaget kvitterade, men Högsbo fick chansen att avgöra med sista skottet under ordinarie tid. Cayla McMorris missade då ett tvåpoängsförsök.

I stället gick matchen till förlängning där lagen följdes åt till en början, 74–74, innan Umeå höll undan till seger med åtta poängs marginal, 82–74.

Det som verkligen fällde Högsbo var lagets svaga skytte. Framför allt vad gällde trepoängare där liganykomlingen bara satte fyra av sina totalt 25 försök.

– Vi klarade inte riktigt av att hålla fokuset uppe i 40 minuter. Våra missade lägen gjorde för stor inverkan på oss och där måste vi vara kyligare. Samtidigt kanske det är mycket att önska av spelarna eftersom alla gör sin första final förutom Hanna Johansson, säger tränaren Robin Sandberg till C More.

”Jag fattar inte hur vi lyckas”

Johansson var också poängbäst i matchen med 27 poäng. Utöver det noterades hon för tio returer och fyra assist.

Umeå leder nu finalserien med 2–1 i matcher och har chansen att vinna SM-guld på onsdag när den fjärde finalmatchen spelas i Göteborg.

– Den största utmaningen nu blir att ladda om och orka ge publiken en show. Jag lämnar den här matchen med blandade känslor. En otrolig stolthet över att vi lyckas få den här matchen till overtime. Jag fattar inte hur vi lyckas med det. Men också en jäkligt stor besvikelse, säger Robin Sandberg.

MATCHFAKTA

Final tre i bäst av fem

Umeå–Högsbo 82–74 efter förlängning

(18–14, 16–16, 18–19, 18–21, 12–4)

Umeå: Alyssa Lawrence 24, Tiffany Brown 18, Hollie Mershon 13, Jelena Ivezic 12, Ama Degbeon 8, Abigail Asoro 5, Nina Dedic 2.

Högsbo: Hanna Johansson 27, Cayla McMorris 14, Ida Fredriksson 13, Tiasha Gray 10, Alexis Hyder 6, Sofie Lundberg 2, Elin Ljungberg 2.

Publik: 963.

Umeå leder med 2–1 i matcher.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.