Umeå övertidskvitterade finalserien

Fem minuters förlängning fällde avgörandet i den fjärde finalen – och det var en trepoängare som blev skillnaden. ”Jag visste att skottet skulle sitta när jag sköt”, säger Umeås Illara Zanoni till SVT Sport.

Frida Aili och hennes Umeå hade haft ledningen genom nästan hela matchen. I de sista minuterna tappade man allt, men Aili fick med tio sekunder kvar chansen att kvittera på sina två straffkast. Hon gjorde det och matchen gick till förlängning med ställningen 66–66.

Väl där var det en kamp utan dess like och Illara Zanoni kunde med kyla skjuta in avgörandet till hemmalaget Umeås fördel: med en tre poängare till 75–72 avgjorde hon inför en fullsatt hemmahall.

– Det där skottet var ett skott jag drömt om att ta sedan jag var ung. Jag kände direkt när jag sköt att den skulle sitta, säger Illara Zanoni till SVT Sport.

Umeås bästa sida är inte trepoängsskyttet, men när sista chansen till guldet skulle tas då sköt de tre poängare med precision. Både det avgörande skottet, men likväl matchen igenom var det trepoängsskyttet som gav hemmalaget poäng. Slutresultatet blev 76-72, efter att Zanoni satt sista poängen på ett straffkast.

Den femte avgörande finalen mellan Luleå och Umeå spelas i morgon och sänds direkt på SVT Play och på svt.se/sport från 18.55.