Uppsalas Brice Massamba börjar bråka med några supportrar på läktaren under SM-final två i basket mellan Södertälje och Uppsala den 21 april 2015 i Södertälje. Foto: Bildbyrån

Uppsala och Södertälje träffades – gemensam aktion nästa match

Publicerad

I stället för basket har fokus legat på rasism.
Nu har basketfinalklubbarna Uppsala och Södertälje träffats och tagit fram en plan på hur de ska agera:
I dag kommer en gemensam manifestation mot rasism att ske.

Basketfinalen mellan Uppsala och Södertälje har kantats av negativa rubriker om rasism både på planen och på läktarplats.

Då fick Basketförbundet nog och föreslog ett möte med de båda klubbarna.

– Det var en bra idé. Det är lättare att prata när man ses, säger Södertäljes ordförande Johan Linder till SVT Sport om mötet där parterna kom fram till att ha en gemensam manifestation mot rasism inför den femte finalmatchen i ikväll:

– Det är en manifestation som kommer att ske. En gemensam. Det är viktigt att vi gör det tillsammans och inte framstår klubbar som är emot varandra.

Emot varandra? Var det ett slag fredsmöte?

– Nej, vi har inte stått mot varandra, men utåt sett har det nog kunnat framstå att vi inte varit överens.

Klubbarna har också tittat långsiktigt på frågan.

– Vi har varit förskonade från sådana här diskussioner inom basketen tidigare. Men nu måste vi gemensamt se till att ta fram olika handlingsplaner. Vi är inte där än, men det är ett långsiktigt arbete, säger Johan Linder.

Match fem spelas i kväll i Södertälje, som kan ta guld vid seger. SVT sänder matchen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Basketligan herr

Mer i ämnet