USA hedrade fängslade Brittney Griner i premiärsegern i VM. Foto: TT

USA premiärvann – och hyllade fängslade stjärnan

Uppdaterad
Publicerad

Ingen i laget bar nummer 15 när USA:s basketdamer inledde jakten på fjärde raka VM-guldet med en planenlig seger mot Belgien.

Den tröjan skulle ha varit fängslade Brittney Griners.

Griner kunde ha varit ett av de stora affischnamnen för basket-VM som inleddes i Australien natten mot torsdag.

På ett sätt är hon det ändå, trots att hon är långt från turneringen.

Den 31-åriga WNBA-stjärnan och dubbla OS-guldmedaljören sitter i fängelse i Ryssland efter att i början av augusti ha dömts till nio års fängelse för narkotikainnehav. Domen har överklagats och från amerikanskt håll anses basketstjärnan sitta fängslad på felaktiga grunder, och att hon utnyttjas av politiska skäl.

När USA inledde VM med att besegra Belgien med 87–72 valde de amerikanska spelarna att hedra sin lagkompis. Ingen i laget bar tröja nummer 15, för att visa respekt för Griner.

Breanna Stewart, som precis som Griner spelat i ryska Jekaterinburg när den amerikanska ligan haft uppehåll, blev en av matchens förgrundsfigurer med 22 poäng. Hon sade inför turneringen att hon inte tänker återvända till Ryssland så länge som lagkompisen sitter fängslad.

– Ärligt talat har min tid i Ryssland varit fantastisk, men speciellt nu när ”BG” (Griner) fortfarande sitter felaktigt frihetsberövad, ingen kommer att åka dit förrän hon är fri, sade Stewart enligt AP.

USA har tagit tre raka VM-guld och segern mot Belgien var lagets 23:e raka i VM. Även utan Brittney Griner är amerikanskorna stora favoriter till att ta hem mästerskapet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lista: Fem stora profiler att hålla koll på i basket-VM Foto: TT Nyhetsbyrån

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.