Amanda Zahui siktar mot EM. Foto: TT

Zahui: ”Jag kommer att spela EM”

Uppdaterad
Publicerad

Amanda Zahui blir kvar i New York Liberty och WNBA. Men fem klubblagsmatcher krockar med EM i sommar – något som basketstjärnan inte ser som ett hinder.

– Men jag kommer spela EM, säger hon till SVT Sport.

För en knappt månad sedan prisades Zahui på Idrottsgalan med Sportspegelnpriset. Och i samband med priset sa hon att kommer att spela EM för Sverige, att eventuellt spel i den amerikanska proffsligan WNBA inte skulle hindra.

Nu när den 25-åriga svenskan har skrivit ett nytt kontrakt med New York Liberty, med laget hon spelade med förra sommaren, ställs problemet på sin spets – under tiden EM pågår (27/6–7/7) har NY Liberty fem matcher.

– Men jag kommer att spela båda. Katie, som är coach, vet att det är på kartan att jag ska spela EM, det är det jag och min agent sagt, säger Zahui till SVT Sport.

– Jag har inte spelat ett senior-EM, så jag ser verkligen framemot det.

”Inte första gången”

Zahuis tanke är att hon ska spela EM och sedan återvända till New York för att avsluta säsongen där.

– Nu handlar det bara om jag ska kunna åka iväg. Det är bara små detaljer sen, jag har väldigt klart för mig att det är så jag ska göra. Det är inte så att det är första gången landslagsspel krockar med ligamatcher.

Amanda Zahui hoppas att hon ska kunna spela en eller två träningmatcher med landslaget innan EM.

– Det är beroende på när jag släpps. Annars kommer jag följa matcherna när jag är i USA, säger hon.

Kontraktet sträcker sig över två år och när säsongen drar igång i maj påbörjar Zahui sin fjärde säsong i klubben.

– Jag försöker vara där det finns kärlek, där man är uppskattad. Det var det som var huvudanledningen till att jag valde att förlänga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.