Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Succéduon siktar på nya EM-guld Foto: SVT

Succéduon siktar på nya EM-guld

Uppdaterad
Publicerad

För två veckor sedan skrev de historia när de i Frankrike spelade hem Sveriges första World Tour-seger i beachvolleyboll.

Nu siktar 18-åringarna David Åhman och Jonathan Hellvig på guld i U20-EM i Tjeckien.

– Spelar vi på vår högsta nivå så har vi väldigt bra chanser att ta hem det, säger Åhman till SVT Sport.

För två sedan slog de igenom med guld på ungdoms-OS i Buenor Aires och belönades med Lilla Bragdguldet.

Det var en flygande start på en karriär som väntas leda till allra den högst nivån i världen...

– Många är imponerade över hur vi spelar. De tycker det är roligt att se oss spela, säger Jonatan Hellvig från Lidingö efter ett träningspass på Gärdet i Stockholm.

Revolutionerar beachvolleyn

Det är ett revolutionerande anfallsvapen, som är 18-åringarnas hemlighet.

Hellvig och Åhman skickar fram mottagningen långt mot nät och går där antingen på anfall direkt på andrabollen eller lurar motståndaren – passar i luften och fintar bort motsåndarblocket.

En vägvinnande spelstrategi som de är unika med att använda konsekvent och som  har förfinats genom åren.

– Vi lyckades med det väldigt bra i Frankrike och det var därför vi lyckades vinna, säger Hellvig.

– En från sekretariatet ner i Frankrike kom fram och sa att vi kallar er för The Ninjas för ni spelar så snabbt och annorlunda, skrattar Åhman.

Men motståndarna på World Tour-tävlingen kunde hålla sig för skratt.

– När vi slog Chile och Frankrike spelade de bra i början men blev helt klart frustrerade över när det smällde omkring dem, skrattar tränaren och förbundskaptenen Rasmus Jonsson.

Konkurrenter försöker kopiera

Hellvig och Åhmans spelsätt är något som lockar andra att följa efter  – men det lär inte gå över en säsong som det gjorde i backhopparvärlden med Janne Boklövs V-stil.

– Vi ser det mer och mer, på sociala medier att en del gör det och på vissa tävlingar. Men vi är de enda som verkligen tränat mycket på det och finslipat det och använder det på varje boll, säger Hellvig om konkurrenternas chanser att ta rygg på dem.

– Det är en oerhörd svårighetsnivå. Etablerade par på världstouren kommer inte vågra prova det och förlora matcher i början. Det är lättare för oss som började jobba med det när de var 15-åringar och nött in det sedan har tusentals repetitioner på det här och nu kan slå världslag, säger Rasmus Jonsson.

Hjälp av tränarlegendaren

Bakom killarnas succé står dels förbundskaptenen Rasmus Jonsson men även tränarlegendaren Anders Kristiansson, som 1989 ledde Sverige till ett skräll-silver på EM i Globen. Han hyllar killarnas WT-seger men menar att de har en hel del att lära innan man kan vinna mot de allra bästa i världen.

– Fantastiskt att vinna World Tour-tävlingen  i Frankrike men det är saker vi måste bli bättre på. Vi måste bli mycket bättre servare till exempel och mycket säkrare på vårt spelsätt, säger Kristansson.

– Vinna vet jag inte, men utmana topp 10 i världen nästa år det tror jag vi kan kan, säger Anders Kristiansson, som poängterar att målet är att vara där uppe och hota när det blir dags för OS i Paris 2024.

Nya EM-guld i sikte

OS-chansen redan 2021 är avlägsen men mer kortsiktigt så jagas det just nu nya EM-guld. Först nu i Tjeckien på U-20 EM och två veckor senare -  U22-EM i Turkiet.

– Spelar vi på vår högsta nivå så har vi väldigt bra chanser att ta hem det, säger Åhman.

Och det började bra på torsdagen.  Åhman/Hellvig vann sin två första EM-matcher i Brno ganska enkelt idag mot ett slovakiskt och ett belgiskt lag. Turneringen avslutas med final på söndag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.